Paracetamol – en lättillgänglig men dock ej harmlös substans

En av våra vanligaste och mest lättillgängliga substanser mot värk och feber är paracetamol. Det är den substans som finns i receptfria preparat som Alvedon och Panodil m.fl. Men vad många kanske inte vet är att en överdosering av substansen kan orsaka livshotande komplikationer. Paracetamol är i höga doser levertoxiskt och slår långsamt och utan återvändo ut leverfunktionen om inte ett motgift ges omedelbart efter intaget. Faktum är att det inte är så värst höga doser som krävs för att orsaka skada. Högsta rekommenderade dygnsdosen för vuxna är 4 gram, d.v.s. 8 stycken ”vanliga” 500mg-tabletter. Doser på 10 gram, alltså 20 tabletter,  kan orsaka allvarliga leverskador. 20 tabletter är den mängd tabletter som finns i en receptfri förpackning. För en 1-åring på 10 kg räcker det att barnet råkar knapra i sig 3 av dina tabletter för att en leverpåverkan ska riskera att uppstå. Så jag nämner det igen, förvara dina läkemedel utom syn- och räckhåll för barn!

En ev. leverskada kommer smygandes och man känner inga symptom förrän leverfunktionen är kraftigt nedsatt. Har det gått lång tid efter överdoseringen finns inget botemedel. Enda hoppet är då en levertransplantation. Jag vill med detta inte skrämma er eller avråda er från att använda denna substans mot värk och feber. Paracetamol är effektivt och har många fördelar jämfört med andra substanser. Det kan t.ex. användas av personer med känslig mage, och av gravida och ammande kvinnor. Men, paracetamol ska användas med respekt och den högsta rekommenderade dygnsdosen på 1-2 tabletter 3-4 gånger dagligen ska aldrig överskridas om inte din läkare råder dig till något annat.

Faktum är att allt som vi stoppar i oss är egentligen farligt, det är bara en fråga om dos. Till och med vatten kan vara dödligt om man dricker enorma mängder. Men för de flesta substanser är gränsen mellan vad som är ofarlig och farlig dos inte särskilt snäv och risken för överdosering är ganska liten. Hade paracetamol kommit som en ny substans idag hade det sannolikt inte blivit godkänt just p.g.a. att det är så lätt att överdosera. Men tack vare att substansen har så många år på nacken och använts flitigt under 50 års tid har det visat på att  nyttan av behandlingen överstiger risken för överdosering. Så kanske kan man säga att det är bra att regelverken kring läkemedel inte var så strikta förr, för tänk om vi inte hade haft paracetamol som hjälpt och hjälper så många människor. Jag har haft turen att hittills i livet ha klarat mig med väldigt få läkemedel, men det händer att jag använder paracetamol lite då och då vid t.ex feber eller huvudvärk. Paracetamol för barn och vuxna finns alltid i vårt medicinskåp!

Ge däremot inte paracetamol till din hund eller katt. Speciellt katter är väldigt känsliga och tål inte alls substansen. En endaste tablett kan vara livsfarlig. Katter saknar ett enzym som krävs för att bryta ner paracetamol. Katter som fått i sig paracetamol måste omedelbart till veterinär för behandling med motgift.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.