Orkidé-inventering

Min mamma har väldigt god hand med orkidéer. Dom blommar om och om igen med massor av fina blommor. Kanske har hennes förmåga till att få orkidéerna att trivas smittat av sig en smula, för jag inser att jag själv nu har åtta stycken (vanliga Brudorkidéer) som verkar trivas ganska så bra här hemma hos oss.

Orkidéer är väl nästan vår tids vanligaste krukväxt och en väldigt bra och uppskattade presentblommor. Jag har endast köpt en själv av de orkidéer jag har, alla andra är presenter som jag/vi fått. Den äldsta orkidén som jag har, är nog minst fem år gammal och har hängt med flera gånger när vi har flyttat och anpassat sig bra till nya fönster.

Det finns väldigt många olika tips på hur man ska ta hand om sina orkidéer. En del råd är väldigt motsägelsefulla. Men jag litar på min mamma och går efter hennes sätt. När orkidén har blommat ut så klipper hon ner stängeln som blommat tills det bara är ca 2 ”ögon”/noder kvar, så det gör jag också. En del hävdar ju att man inte ska klippa ner stänglarna. Men det är ju inte särskilt dekorativt med långa nakna pinnar tycker jag. Tänk också på att inte vattna för ofta. Mina orkidéer får vatten var 10-14 dag. Om rötterna är gröna och uppsvällda behöver de inte vattnas. Är de däremot gråaktiga och torra så är det dags att ge dom en liten skvätt. Jag vattnar direkt i krukan, även om en del säger att man ska lyfta ner innerkrukan i en balja med vatten i stället så att vattnet kommer underifrån.

IMG_3278

Den här väldigt fina orkidén fick vi av goda vänner förra sommaren. Den har blommat konstant under ett års tid!

IMG_3309IMG_3292IMG_3290IMG_3312IMG_3303IMG_3300

De rosa-lila orkidéerna pryder just nu våra sovrumsfönster. En av dessa är ett nytt tillskott som jag fick i ”utbyte” mot två midsommarkransar. De två andra är inflyttningspresenter och har ett par år på nacken nu.

IMG_3314IMG_3306

Bara en ståtlig blomma kvar på stängeln. Den här orkidén har flyttats upp till ”trapphuset” där den får stå på tillväxt. När det kommer nya blommor får den komma ner till matplatsfönstret igen.

Jag vet att orkidéer helst ska ha genomskinliga platskrukor. Men mina verkar klara sig bra ändå…

Singapore 26 April - 1 Maj 075Singapore 26 April - 1 Maj 087

Jag hade förmånen att få åka till Singapore via jobbet för några år sedan. Då passade jag på att besöka den botaniska trädgården och kika på alla fantastiska orkidéer som växte där.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.