Matprat

Idag har det varit träff med föräldragruppen (läs mammagruppen) på BVC och temat för dagen var mat. Det som för drygt två år sedan hette smakportioner kallas idag för smaksensationer. Vinden har vänt och de tidigare så strikta råden gällande introduktion av fast föda till bebisar har nästan helt ändrats och nu är det fritt fram att låta barnet smaka ”lite vad som helst”. Vi fick veta att till och med nötter och jordnötter går bra att ge till barn under ett år, om man delar dom. Det där sista kändes nästan som lite onödig information. Vad tror dom på BVC om oss mammor egentligen? Som om man skulle få för sig att ge en hel jordnöt till en tandlös liten halvårsgrabb? Jag tror inte ens att om jag så kunde finfördela nötterna till molekylnivå så skulle jag ge honom det innan han lärt sig att tugga ordentligt. Nötter är så starkt förknippat med att sätta i halsen så det ryser i hela kroppen bara jag hör orden barn och nötter i samma mening.

När Selma var i Oskars ålder, d.v.s. för ungefär två och ett halvt år sedan löd råden att man skulle börja med smakportiner av gröt och grönsakspuréer vid fyra månaders ålder. Nu betonar man istället vikten av att amma. För varför ska man stressa med att fasa ut något som kan ge barnet så mycket gott?

IMG_3414

Amning minskar risken för att barnet senare i livet drabbas av övervikt, högt blodtryck och diabetes.

IMG_3419

Dagens rekommendationer vid 8 månaders ålder…

IMG_3424

… skiljer sig en del jämfört med gårdagens rekommendationer för samma åldersgrupp.

IMG_3413

Då, när Selma var bebis, skulle småttingarna först lära sig att tycka om grönsaker och gröt innan de fick smaka frukt och bär. Helst skulle de äta samma puré i flera dagar för att vänja sig innan man gick över till en ny smak.

IMG_3418IMG_3416

Nu handlar det om ”smaksensationer” istället och man kan låta barnet smaka lite vad som helst, även mat från sin egen tallrik som t.ex. några droppar sås på fingret.

Det känns bra att introduktionen av mat inte behöver vara så strikt. Men det känns lite synd att dessa råd kommer först nu. Stackars lilla Selma som fick äta sin första gröt naturell utan någon god fruktpuré till. Nu är det kanske risk att vi ”skämmer bort” Oskar med en massa goda smaker redan från början. Men mat ska ju vara gott och njutningsfullt, inte ett nödvändigt ont.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.