Just nu läser jag boken ”Läkemedel som förändrat världen” av Johan Wennerberg. För den som har ett intresse för läkemedel, kemi och historia är denna bok en guldgruva. Den är väldigt intressant, faktaspäckad och spännande. Men boken är kanske lite för detaljerad och avancerad för att läsas som en skönlitterär bok, då den innehåller en hel del kemiska formler och summeringar av avancerat vetenskapligt arbete. Men i små portioner, och när hjärnan är någorlunda klar, så kan man ta till sig de intressanta berättelserna och förundras över tillkomsten av alla de läkemedelsubstanser som vi idag är så beroende av och anser vara självklara inom sjukvården.
Det första läkemedlet som beskrivs i boken är morfin. Morfin är en smärtstillande substans som upptäcktes 1805 och som började användas 1817. Morfin isolerades från början ur opium, ett arbete som den unge apotekslärlingen Friedrich Serturner tog initiativit till helt på egen hand. Under flera år ägnade han sin fritid åt att först få fram morfin ur opium och sedan att testa morfinet på hundar, sig själv och några vänner för att finna den rätta doseringen. 1952 framställdes morfin för första gången på kemisk väg. Men det är betydligt enklare att utvinna morfin ur dess naturliga källa, vilken är opiumvallmo.
Morfin framställs från Opiumvallmo.
Tänk så hemskt det var förr när det inte fanns någon effektiv smärtlindring att tillgå vid t.ex. amputationer. Idag har morfin en central roll vid behandling av svår smärta i samband med t.ex. operationer, svåra skador, njursten, svåra ryggsmärtor, cancersmärta och vid vård i livets slutskede. Morfin är en starkt beroendeframkallande substans. Men konstigt nog så uppstår det inte ett beroende när morfin används för att behandla svår smärta. Kroppen verkar ha någon sorts skyddsmekanism mot att ett beroende ska uppstå.
Från morfin syntetiserades 1874 en ny substans som fick namnet heroin. Heroin sades vara lika effektivt som morfin men inte lika beroendeframkallande. I USA kunde man köpa det utan recept och det marknadsfördes tillsammans med Aspirin som är en helt annan typ av smärtstillare som närmast kan liknas vid Treo.
låter som en bok jag skulle vilja läsa! Tänk ändå vad man tänkte fel förr och vad mycket som vi kommer upptäcka att vi tänker fel nu i framtiden…
När min moster jobbade som sjuksköterska på 60 talet så menade man att kvinnor kunde inte få lungcancer av rökning…Det var ju inga kvinnor som hunnit få det..
Tack för din kommentar. Du har säkert helt rätt i det du skriver, ny kunskap föds hela tiden.