Var rädd om naturen! -Gamla och överblivna läkemedel ska tillbaka till apoteket

Det är inte så dumt att gå igenom sitt medicinförråd en gång om året eller så och rensa bort allt som har blivit för gammalt. Men kasta inte läkemedel i soporna. Spola inte heller ner dem i toaletten. Alla läkemedel ska tillbaka till apoteket för destruktion. Läkemedel som lämnas in på apotek förbränns under extra hög temperatur i speciellt godkända anläggningar. Är en läkemedelsbehållare helt tom från läkemedel kan den sorteras som andra hushållssopor, men innehåller den spår av läkemedel eller om behållaren är ogenomskinlig ska behållaren lämnas in på apoteket.

Läkemedel som kastas i soporna, eller ännu värre, spolas ner i toaletten utgör en risk för miljön. Speciellt hormonpreparat, antibiotika och cytostatika är särskilt miljöfarliga och påverkar mikroorganismer och djur i sjöar och vattendrag.

Även om överbliven och gammal medicin återlämnas till apoteket kan vi aldrig helt undvika att läkemedelssubstanser når naturen. Eftersom kroppens sätt att utsöndra läkemedel är via urinen eller avföringen så är det oundvikligt att dessa substanser, via avloppssystemet, når ut i vår natur. Därför finns det nu krav på läkemedelsföretagen att undersöka och dokumentera hur deras läkemedelssubstanser påverkar miljön. Bl.a. måste de undersöka om substanserna är giftiga för alger, kräftdjur och fiskar. Detta är ett av alla dokumentationskrav som måste uppfyllas för att nya mediciner ska godkännas av läkemedelsmyndigheterna i EU.

CAM01002Idag var jag på vårt lokala apotek och lämnade in gamla och överblivna läkemedel. Som tack fick man extra kundklubbspoäng.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.