Många myter kring förkylning

Många med mig har säkert redan drabbats av höstens första förkylning. När kylan kommer krypande är det lätt att tro att den för sjukdom med sig. Men det finns inga vetenskapliga bevis för att det är kylan i sig som gör oss förkylda. Däremot är det ingen tvekan om att förkylning orsakas av virus. Visst kan det vara så att virus lättare sprids mellan människor under årets kallare del, men det beror på att vi då är mer inomhus vilket underlättar för virus att förflytta sig mellan människor. Att det är kylan som är den direkta orsaken till en förkylning är en myt som verkar vara svår att avliva.

Att man skulle bli förkyld av den kyliga luften från luftkonditioneringen i bilen eller i flygplanet är också en missuppfattning. Det är inte kylan man blir sjuk av utan de virus som sprids i bilen eller flygplanet. Sannolikt fastnar virus i fukt, damm och smuts som finns i bilens AC-system och sprids sedan runt med hjälp av luften. Den luft som cirkulerar i ett flygplan renas noga, så där är nog förklaringen snarare att virus lättare sprids då många människor befinner sig i ett litet utrymme.

Att kroppens immunförsvar skulle bli nedsatt och mer känsligt för infektioner om man utsätts för kyla är delvis korrekt. Men då handlar det om väldigt långvarig och extrem kyla, som nästan leder till medvetslöshet. Då kan det vara så att kroppens motståndskraft mot virus blir sämre. Men fortfarande gäller att man måste utsättas för ett förkylningsvirus för att bli förkyld. Kylan i sig kan aldrig ensam orsaka en förkylning.

Eftersom förkylning orsakas av virus hjälper inte antibiotika. Antibiotika är endast effektivt mot bakterieinfektioner. En långvarig förkylning där immunsystemet är påverkat kan dock leda till att bakterier enklare får fäste i kroppen och orsakar t.ex. öroninflammation, bihåleinflammation, halsfluss eller lunginflammation. Dessa tillstånd kan botas med antibiotika, men inte själva förkylningen.

Att huskurer som c-vitamin eller vitlök skulle vara effektiva mot förkylning finns det inte några vetenskapliga belägg för. Men det är inget som är skadligt och ibland kan tron om en effektiv behandling göra underverk för hur man känner sig. Effekten av naturläkemedel innehållande t.ex. röd solhatt är också ytterst tveksam. Bästa sättet att kurera en förkylning är sannolikt att vila. Är symptomen väldigt besvärande kan de lindras med nässpray, halstabletter och tabletter mot värk och feber.

CAM01081

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.