Ibland kan det vara svårt att svälja tabletter och kapslar

När halsen känns som sandpapper och tabletterna är nästan lika stora som pingisbollar då är det inte särskilt lätt att få i sig sin medicin…

Det första man kan prova är att dricka lite vatten före tablettintaget för att fukta mun och strupe. Sedan ska medicinen sväljas ner tillsammans med rikligt med vatten. Ibland kan det vara lättare att svälja ner tabletten med en trögflytande dryck, t.ex. nyponsoppa. Det underlättar också om man sitter eller står upp istället för att ligga ner i sängen. Många äldre har en minskad salivproduktion, och en hel del läkemedel ger muntorrhet som en vanlig biverkan. Då är det extra viktigt att dricka både före och samtidigt som tabletterna sväljs ner.

Ibland kan det vara en god idé att fråga sin läkare eller apotekspersonalen om andra beredningsformer. Kanske kan medicinen fås i flytande form, som brustabletter, eller som stolpiller istället. Om man är kraftigt illamående och inte klarar av att svälja eller behålla medicinen är stolpiller oftast bäst.

En annan lösning på problemet kan vara att dela tabletten. I många fall är det ett bra sätt, men inte alltid. Alla tabletter är inte gjorda för att delas. Vissa tabletter är dragerade och har ett hölje som t.ex. ska skydda mot dålig smak. Delas tabletten blir den obehagliga smaken mer kännbar. Det finns också s.k. depottabletter som är tänkta att verka under lång tid. Tabletten är uppbyggd så att lite läkemedelssubstans frisätts kontinuerligt under lång tid. Denna funktion går tyvärr förlorad när vissa depottabletter delas. Andra tabletter som inte ska delas är enterotabletter. Det är tabletter som är försedda med ett speciellt hölje som inte förstörs av magsyran i magsäcken, utan bryts ner först i tunntarmen. Substanser som är irriterande för magslemhinnan eller som ska verka lokalt i tarmen utformas ofta som enterotabletter.

209939s

Tablettdelare finns att köpa på apotek.

Det är oftast olämpligt att dela kapslar, eftersom de innehåller läkemedel i flytande form eller pulver. Kapselhöljet består oftast av gelatin, vilket kan ha en tendens att ”klibba” fast i munnen och strupen. Därför är det extra viktigt att kapslar tas tillsammans med vätska.

Kanske har ni märkt att vissa tabletter är lättare att svälja än andra. Så klart har storleken på tabletten och säkert även formen betydelse. Men också tablettens ytskikt påverkar. Själv har jag upplevt att Alvedon med dess sträva yta är svårare att svälja än Panodil som har en ”glansigare” dragerad yta. Generellt så är dragerade tabletter, alltså tabletter med ett överdrag, lättare att svälja. Med hjälp av produkten Medcoat som säljs på apotek kan man själv ge tabletterna ett överdrag som gör dem lättare att svälja. Dessutom förbättras smaken.

dragering_small

Medcoat finns att köpa på apotek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.