Nezeril till små barn försvinner

I fredags meddelade Läkemedelsverket att den lägsta styrkan av det avsvällande läkemedlet Nezeril på företagets egen begäran kommer att avregistreras från och med årets slut.

Nezeril är ett receptfritt läkemedel som finns både som nässpray i en flerdosbehållare och som näsdroppar i små endosspipetter. Näsdroppar i den lägsta styrkan 0,1 mg/ml är godkända att ge till barn från 1 månads ålder, nässprayen i samma styrka rekommenderas först vid 7 månaders ålder. Avsvällande näsdroppar kan vara bra att ta till som korttidsbehandling av besvärande nästäppa. Särskilt före måltid kan det vara bra att ge bebisen avsvällande näsdroppar om han eller hon är förkyld och täppt i näsan. När bebisen kan andas fritt genom näsa går det oftast lättare att äta. Nezeril är det enda avsvällande läkemedel som är godkänt för barn under 1 år. Men nu väljer alltså företaget som marknadsför produkten att inte tillhandahålla den lägsta styrkan och har således ansökt om att få produkten avregistrerad hos Läkemedelsverket. Anledningen är att företaget har valt att följa den engelska läkemedelsmyndighetens rekommendationer om att inte ge avsvällande förkylningsmediciner till barn under 2 år. För några år sedan gjorde svenska läkemedelsverket en utredning gällande avsvällande förkylningsmediciner till små barn, vilken inte visade på några risker med att ge läkemedel av den typ som Nezeril tillhör till barn under 2 år. Anledningen till utredningen var att det i andra EU-länder och i USA rapporterats om allvarliga biverkningar av avsvällande förkylningsmediciner till små barn. Men efter Läkemedelverkets granskning så har biverkningarna sannolikt orsakas av andra avsvällande preparat som tas via munnen t.ex. som tabletter. Sådana förkylningspreparat säljs inte receptfritt i Sverige. Men trots att Läkemedelsverket inte anser att det är någon fara med att ge Nezeril till små barn har alltså företaget valt att ta bort preparatet för den yngsta åldersgruppen från marknaden. Efter den 31 december 2013 finns Nezeril bara i två styrkor i stället för tre och kan ges tidigast från två års ålder.

DSC01138

Grön Nezeril för barn mellan 1 månad och 2 år försvinner snart från apoteken.

Vad kan man då ge sitt lilla barn med förkylningsnästäppa? Ibland kan det räcka med koksaltlösning. Det innehåller ingen avsvällande substans men kan hjälpa till genom att lösa upp intorkat snor och på så sätt göra det lättare att andas genom näsan. Att låta barnet sova med lite högre huvudläge, t.ex. halvsittandes i vagnen, bilstolen eller i din famn kan också minska svullnaden i nässlemhinnan. Från 1 års ålder finns det andra receptfria avsvällande näsdroppar och nässpray, liknande Nezeril men med en annan aktiv substans, att ge. Exempel på sådana produkter är Otrivin och Nasoferm.

Gammal som ung bör dock tänka på att aldrig använda avsvällande näsdroppar av den här typen mer än 10 dagar i följd. Användning under längre tid orsakar ett ”beroende” av näsdroppar eftersom en biverkan vid långtidsanvändning är just nästäppa.

Mer information om Nezeril till små barn finns på läkemedelsverkets hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.