Läkemedel som förändrat världen – Lidokain

Flera svenskar har varit framgångsrika när det gäller utveckling av nya läkemedel. Den lokalbedövande substansen lidokain upptäcktes av Nils Löfgren och Bengt Lundqvist på 1940-talet. De lyckades med bedriften att med knappa medel ta fram ett läkemedel som än idag är ett världsledande preparat inom gruppen för lokalanestetiska medel . De arbetade i en fönsterlös källare på Kungstensgatan 45 i Stockholm, med utrustning de fått låna av andra forskare. Av de företag som var intresserade att tillverka och sälja lidokain så var det bara Astra som erbjöd upptäckarna en royalty. Nils Löfgren och Bengt Lundqvist fick fyra procent i royalty av försäljningen under sjutton år, vilket gjorde att de aldrig mer behövde oroa sig för sin ekonomi. Tragiskt nog dog Bengt Lundqvist efter en hjärnblödning innan han ens hunnit att fylla trettio år. Hans pengar blev grunden till en stiftelse som varje år delar ut pengar till unga forskare.

Sedan 1948 har lidokain marknadsförts under namnet Xylocain, och används flitigt än idag. Framförallt ges lidokain som bedövningsmedel vid tandläkarbesök. Även lokalbedövande krämer, salvor och geler som exempelvis Emla innehåller lidokain. Lidokain verkar snabbt och effekten sitter i under ganska lång tid. För att förlänga effekten av lidokain kan det ges tillsammans med adrenalin som har en kärlsammandragande effekt och gör så att lidokinet stannar kvar längre på den avsedda platsen då blodgenomströmningen minskar.

DSC01693DSC01698

Historien kring upptäckten av lidokain och de lokalbedövande metoder som användes innan denna substans upptäcktes är väldigt intressant och kan läsas i Johan Wennerbergs bok ”Läkemedel som förändrat världen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.