Homeopatiska läkemedel – alternativmedicin utan effekt!

Ett läkemedel är en produkt som är till för att förebygga, behandla eller diagnostisera sjukdomar hos människor och djur. Godkända läkemedel är säkra, effektiva och av god kvalitet.

Homeopatiska läkemedel omfattas av läkemedelslagen och ska därmed granskas och godkännas av den myndighet som kontrollerar läkemedel, d.v.s. Läkemedelsverket. Efter att ha läst ovanstående definitionen från Läkemedelsverket av vad ett läkemedel är har jag lite svårt att förstå hur homeopatiska läkemedel platsar här. Vad jag vet har det aldrig gått att bevisa i några vetenskapliga studier att homeopati har någon som helst effekt bortsett från placeboeffekten och slumpen.

Men jag förstår av informationen på Läkemedelsverkets hemsida att de ej granskar effekten av de homeopatiska preparaten. De tittar enbart på säkerheten och kvaliteten. Detta är ju ett ganska tydligt ställningstagande från Läkemedelsverkets sida om att dessa preparat saknar effekt. Man kan tycka att om ett medel saknar effekt borde det inte få kallas läkemedel och därmed inte få säljas som läkemedel. Men antagligen är det omöjligt att få bort den här typen av ”bluffmediciner” från marknaden och då är det kanske lika bra att de kontrolleras av en myndighet så att de i alla fall inte innehåller något farligt och att tillverkningen sker på ett hygieniskt och säkert sätt, även om det mesta basala d.v.s. effekten saknas.

Homeopatins budskap är at ”lika botar lika”, d.v.s. att en substans som orsakar ett visst symptom hos en frisk människa kan bota en sjuk människa med samma symptom. Man skulle kunna likna det vid att ge giftet från en geting till en patient som lider av t.ex. allergi, svullnad, hudklåda, insektsstick och andra besvär liknande de som ett getingstick orsakar hos en frisk individ. Dessutom så bereds de homeopatiska preparaten enligt ett spädningsförfarande som benämns ”potentiering”. Oftast spädes lösningarna så många gånger att sannolikheten för att finna en enda molekyl av den aktiva substansen i den tilldelade dosen är näst intill obefintlig.

Eftersom Läkemedelsverket inte granskar effekten av det homeopatiska preparatet måste alla godkända homeopatiska läkemedel förses med texten ”Homeopatikum registrerat utan indikation”. Dessutom ska ett registreringsnummer finnas på etiketten. Finns inte detta är den homeopatiska produkten olaglig.

Homeopatin uppkom på 1800-talet, eller troligtvis ännu tidigare, då den medicinska kunskapen var väldigt begränsad. Men nu, långt senare, när vi vet och kan så mycket mer, när vi kan bevisa och förklara hur sjukdomar uppkommer och botas, hur kan då så många människor fortsätta att tro på homeopati och låta sig luras?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.