Julens läkemedel

Ett välfyllt julbord hör julen till. Sill, lax, prinskorvar, Janssons frestelse, rödbetssallad, goda ostar och mycket annat slinker ner på julafton. För den känslige magen kan all denna ganska så feta mat orsaka sura uppstötningar och halsbränna, vilket blir en mindre behaglig efterrätt när julbuffén avnjutits.

När man äter ökar mängden magsyra i magsäcken. Dessutom stannar fet mat kvar längre i magsäcken. Mycket mat och fet mat gör alltså att det bildas mer magsyra under längre tid, som då kan tränga upp i matstrupen och orsaka obehag. Även starkt kryddad mat kan irritera magen. Alkohol kan göra magmunnen mer förslappad vilket också ökar riken för sura uppstötningar och halsbränna. Även rökning är en känd bidragande orsak.

Besvärande sura uppstötningar och halsbränna som uppkommer vid enstaka tillfällen när man ätit mycket mat, t.ex. efter ett julbord, kan behandlas med receptfria läkemedel. Gaviscon och Novalucol är exempel på produkter som verkar snabbt och är effektiva i 1-2 timmar. Gaviscon bildar en lätt och geléaktig massa som lägger sig som ett lock ovanpå maginnehållet och förhindrar på så sätt att magsyran tränger upp i matstrupen. Novalucol innehåller salter som binder till magsyran och gör den mindre sur.

098574s 478248s

Ett annat populärt medel mot lätta besvär av sura uppstötningar och halsbränna är Samarin. Samarin är ett naturläkemedel och innehåller fruktsaltet natriumvätekarbonat som neutraliserar den sura magsyran i magsäcken. (Natriumvätekarbonat heter även natriumbikarbonat eller bikarbonat, och är ett godkänt surhetsreglerande tillsatsmedel med E-nummer E500.)

120852s

(Bilder lånade från apoteket.se)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.