Apotekarens julsenap

Jag har aldrig gjort egen senap. Men det skulle var väldigt kul att våga sig på det någon gång. Det får kanske bli en utmaning till nästa jul. Att göra senap var inget som ingick i min apotekarutbildning, men annat var det nog förr i världen, för hundra år sedan eller så. Senap har och har alltid haft en plats på apoteken. Senap användes ursprungligen som läkemedel mot bl.a. reumatism, matsmältningsbesvär och värk. Allt eftersom läkekonsten utvecklades minskades senapens roll som läkemedel och fick i stället en större betydelse som krydda. Eftersom apotekarna var vana  vid att hantera denna krydda började dom tillverka sin egen senap. Först på 1920-talet började senap att industritillverkas. Men trots den industriella produktionen var det många apotek som fortsatte att tillverka sin egen senap efter egna recept.

Apoteket AB har alltid haft en egen julsenap. Det är APL (Apotekets produktion och laboratorier) här i Malmö som tillverkar den. Sedan apoteksmonopolet försvann har alla apotekskedjor sin egen senap. APL är nu ett fristående företag oberoende av Apoteket AB och de tillverkar även en egen senap som heter ”Apotekarens senap”. Men det är för mig oklart vem som är återförsäljare. Det skulle vara kul att få tag på en burk!

Senap-APL

Apoteket AB har kvar sin vanliga senap men har också vad dom kallar för årets smak. Dom har tagit tillvara på traditionen att varje apotek hade sitt eget senapsrecept. I år är det julsenap enligt recept från apoteket Lejonet i Västervik.

207718s

Svensk Farmaci har gjort ett litet smaktest av de fem störta apotekskedjornas senap. Enligt dem var det Lloyds senap som var bäst. Därefter kom Apoteksgruppens följt av Apoteket Hjärtats julsenap. På fjärde plats kom årets smak från Apoteket AB.

Annons

2 reaktioner på ”Apotekarens julsenap

  1. God fortsättning
    Min mormor som är 89 år gör egen senap av hemligt recept var jul. Har aldrig ätit så stark senap den rensar upp allt, om man är förkyld känns det bättre efter en klick av den 🙂

    1. God fortsättning till dig med! Så kul att din mormor gör egen senap! Jag skulle också vilja göra min egen senap. Får se om jag vågar mig på det någon gång 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.