Läkemedel och sol

Under de soliga sommarmånaderna bör du tänka lite extra på vilka mediciner du tar och försäkra dig om att de inte påverkar din känslighet för solen. Vissa läkemedel kan i kombination med sol orsaka hudskador. Reaktionen kallas fototoxicitet och ser ofta ut och känns som solbränna. Läkemedelssubstansen reagerar med solljuset som träffar huden och normalt oskadliga doser av UV-ljus kan ge symptom som liknar en förstärkt solbränna med ökad risk för blåsbildning. Även en brännande känsla kan uppstå.

Läs i bipacksedeln om vad som gäller för just din medicin. Bipacksedeln följer alltid med i läkemedelsförpackningen men kan även läsas i elektronisk version och skrivas ut från fass.se eller från Läkemedelsverkets hemsida. För läkemedel där solkänslighet är vanligt förekommande står det i sektion 2 i bipacksedeln tillsammans med varningar och försiktighetsåtgärder. För andra läkemedel där en fototoxisk reaktion kan förekomma men inte är lika vanligt nämns det ofta som en biverkning i sektion 4.

Om ditt läkemedel kan göra dig känslig för solen bör du vara extra noga med att smörja in dig med solskyddsfaktor och helst uppehålla dig i skuggan. Undvik även att sola i solarier. Använder du en lokalt verkande kräm som kan orsaka fototoxicitet räcker det med att skydda det behandlade området från sol.

Exempel på läkemedel som kan ge hudbesvär i samband med att du utsätts för solljus är:

– Antiinflammatoriska och smärtstillande geler och krämer (t.ex. Voltaren gel, Orudis gel)

– Vissa typer av antibiotika (t.ex. Doxyferm, Tetralysal, Ciprofloxacin)

– Vissa typer av läkemedel för olika hudsjukdomar (t.ex. Zovirax, Valtrex, Differin, Basiron)

 

 

4 reaktioner på ”Läkemedel och sol

  1. Ja, men det kan skilja mellan olika läkemedel hur länge man bör vänta efter att behandlingen är slutförd. Är det något speciellt preparat du tänker på? Hittar du inte information om detta i den tillhörande bipacksedeln så kan du alltid vända sig direkt till det ansvariga företaget och fråga.

 1. Jag funderar på samma sak, äter Ciprofloxacin 2x500mg per dag, en 20 dagars kur. Ska till Cypern två dagar efter avslutad kur, bör man vara extra försiktig? Tilläggas bör är att jag är rödhårig och alltid, oavsett om jag äter antibiotika eller inte, undviker sol och smörjer mig med solskyddsfaktor 50.

  Med vänlig hälsning Mathias

  1. Hej Mathias,
   Roligt att du hittade till min blogg.
   Jag har tyvärr inte funnit särskilt mycket information om ciprofloxacin och sol. Men den information jag läst menar att det är under själva behandlingstiden som man ska undvika starkt solljus. Det låter som att du alltid är väldigt försiktig vad gäller solen, vilket är mycket klokt. Så gör du som du skriver; undviker solen och smörjer in dig med hög solskyddsfaktor,så har jag svårt att tro att det ska vara någon fara.
   Läs även Läkemedelsverkets information kring läkemedel och solljus om du är mer intresserad:
   https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-anvanda-lakemedel/Sa-verkar-lakemedel/Lakemedel-och-solljus/
   Mvh Sara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.