Försäljningen av paracetamoltabletter tillbaka till apoteken

Jag har tidigare skrivit om den receptfria substansen paracetamol och dess nytta och risker, och då nämnt att denna lättillgängliga smärtstillande och febernedsättande substans inte är så harmlös som många kanske tror. Paracetamol som ingår i bl.a. Alvedon och Panodil och har de senaste åren kunnat köpas i princip i vilken livsmedelsbutik som helst. I förra veckan meddelade Läkemedelsverket att de föreslår en ändring  som innebär att dessa tabletter enbart får säljas på apotek från och med den 1 mars 2015. (Övriga beredningsformer så som brustabletter, oral lösning, stolpiller m.m. kommer fortfarande att få säljas utanför apotek.) Förslaget att minska tillgängligheten av paracetamol i tablettform grundar sig på den ökade rapporteringen av förgiftningsfall för just dessa tabletter. Det ökade antalet förgiftningar kan tydligt knytas till den ökade tillgängligheten av paracetamol från 2006, då många receptfria läkemedel blev tillåtna att säljas på godkända försäljningsställen utanför apoteken, och fram till idag.

Även om jag generellt sett är för ökad tillgänglighet så kan jag nog ändå tycka att läkemedel bör höra hemma på apoteken. Det är där rådgivarna finns och kan hjälpa kunderna i deras läkemedelsval, och apoteken som de enda försäljningsställena förstärker också den respekt man bör ha för läkemedelsbehandling. Att välja smärtstillande tabletter är inte som att välja mellan mjölksorterna i livsmedelsbutikens mejeriavdelning. Långvarig paracetamolbehandling i samband med regelbunden hög alkoholkonsumtion eller i samband med dålig leverfunktion är direkt skadligt. Det ska bli spännande att se om Läkemedelsverkets förslag går igenom och om det i så fall på sikt minskar antalet förgiftningsfall av paracetamol.

Paracetamol är en gammal substans, men trots det är den ändå väldigt intressant och lite gåtfull på något vis. Det är en substans som använts i mer än ett halvt sekel, men ändå har vi inte helt lärt känna dess verkningsmekanism och egenskaper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.