Första besöket på BUP

Idag var vi hela familjen på ett första besök på Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP) och träffade en av psykologerna i Barnneuropsykiatriska teamet (BNT). Detta var ett inledande möte, en s.k. remissgenomgång, där behovet av fortsatt utredning skulle fastställas. Normalt träffar man både en psykolog och en läkare vid ett sådant besök, men läkaren var inte tillgänglig idag. Psykologen började med att gå igenom det som stod i remissen från barnneurologen och sedan fick vi berätta vår historia och svara på en massa frågor. Därefter lekte psykologen lite med Oskar och iakttog honom en stund i lekhörnan. Under besöket blev det extra tydligt att Oskar har ett repetitivt beteende som är så typiskt för autistiska barn. Han sprang hela tiden fram och tillbaka till lampornas strömbrytare på väggen för att tända och släcka. Han var stundtals väldigt svår att avleda och att påkalla hans uppmärksamhet eller att få ögonkontakt med honom gick nästan inte alls.

Psykologen bekräftade den oro som vi känner och tyckte att den helt klart var befogad och att Oskar utan tvekan ska utredas vidare för en autismdiagnos. Normalt är väntetiden på en sådan utredning här i Malmö ca 6 månader. Dock prioriteras små barn, vilket i detta sammanhanget är barn i åldern 3-4 år. Psykologen menade att Oskar som är så pass liten som bara 19 månader ska gå före i kön och utredningen startas så fort som möjligt och förhoppningsvis kunna avslutas redan innan jul. Om det blir en så snabb utredning som psykologen hoppas på avgörs nästa vecka då Oskars situation ska diskuteras med hela teamet och beslut om förtur tas av gruppchefen.

Det har hänt några gånger förut att de utrett så små barn som Oskar men det är ytterst ovanligt. Självklart är jag oerhört tacksam om vi får gå före i den halvårslånga kön, men det väcker också ännu fler frågor. Vad är det som gör att Oskars autism visar sig så pass tidigt när man normalt upptäcker det ett par år senare? Kan det vara för att hans autism är av det svårare slaget? Men jag väljer hellre att tro att det beror på att vi föräldrar varit så uppmärksamma och sett de små signalerna tidigare än många andra gör. Det känns lugnast att tänka på det viset…

Psykologen såg så tydliga autismtecken att hon trodde en reducerad utredning skulle vara tillräcklig för att fastställa en diagnos. Ett läkarbesök för en medicinsk bedömning behövs, samt ännu en träff med psykologen där Oskar ska genomgå olika tester och samtidigt filmas för att resultatet sedan ska kunna bedömas av ytterligare en psykolog. Till detta ska även läggas ett samtal med dagispersonalen samt ett frågeformulär som vi föräldrar ska besvara. Ett besök på förskolan för att observera Oskar bedömdes inte nödvändigt, inte heller någon mer djupare intervju av oss föräldrar eller ytterligare observationsstudier.

Vi har insett och accepterat att vår älskade lille pojke uppfattar världen på ett lite annorlunda vis, att något gjort att just hans hjärna inte utvecklats så som är normalt och därför försvårar vardagen för honom. Det är ingen idé att förneka eller försköna sanningen. Nu vill vi bara att diagnosen ska bli fastställd så fort som möjligt så att han kan få all den hjälp som han behöver och som han har rätt till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.