Delbarhetsinformation på fass.se

Vill du veta vilka tabletter som går att dela? Nu finns informationen lättillgänglig på fass.se.

Det är ingen självklarhet att en tablett är delbar, och det är inte helt lätt för användaren att veta om det är okej att dela tabletten eller inte. Därför är det nu möjligt för läkemedelstillverkarna att lägga in delbarhetsinformation på fass.se. Denna funktion är relativt ny och informationen har varit tillgänglig för allmänheten sedan en och en halv månad tillbaka. På fass.se finns nu tydligare information som visar om tabletterna ska sväljas hela, om de kan delas, krossas, tuggas eller lösas upp, samt om kapslarna kan öppnas och tömmas på innehåll.

Om en lägre dos önskas kan det vara bra att komma ihåg att bara för att en tablett har en brytskåra och kan delas så innebär det inte alltid att tabletten kan delas i lika stora doser. Ibland är delbarheten endast till för att underlätta nedsväljning och båda delar av tabletten ska sväljas vid samma tillfälle. Det beror på att den aktiva substansen i tabletterna inte alltid är jämt fördelad i tabletten och olika delar av tabletten innehåller alltså olika mängder verksamt ämne.

Vissa tabletter får inte alls delas eftersom effekten då försämras eller uteblir. Depottabletter som är uppbyggda på ett sätt så det aktiva ämnet frisätts långsamt under en lång tid är ofta olämpliga att dela.

Denna typ av information finns redan sedan tidigare på fass.se men då inbakad i läkemedlets produkttexter (t.ex. bipacksedeln). Men nu har alltså infromationen om delbarhet lyfts fram och så att den genom ett musklick enkelt kan visas för den som önskar.

image003

Sök upp läkemedlet på fass.se och klicka på ”Delbarhetsinformation” under tablettbilden.

image002

En ny ruta öppnas med utförligare information om tablettens utseende samt delbarhet.

Läs gärna mitt tidigare inlägg om delbarhet och hur man lättast sväljer tabletter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.