Seglivad myt p.g.a. forskningsfusk

För mer än 15 år sedan publicerades en medicinsk studie av AJ Wakefield, som påstod ha funnit ett samband mellan MPR-vaccination (mot Mässling, Påssjuka, Rödahund) och autism. Det var en ytterst liten studie med endast 12 barn. Ganska snart uppstod en misstänksamhet mot resultatet och det fastslogs sedan att det påstådda sambandet var en bluff. Ändå lever denna teori kvar. Det finns de som fortfarande hävdar att MPR-vaccin kan orsaka autism och därför låter bli att vaccinera sina barn.

Flera vetenskapliga studier har visat att MPR-vaccin inte orsakar autism, och nyligen publicerades ytterligare en omfattande studie med närmare 96 000 barn. Jag undrar hur många studier som ska krävas för att överrösta en enda falsk studie? Myten verkar tyvärr leva vidare.

Det är inte helt omöjligt att förstå att vissa välja att se ett samband mellan MPR-vaccination och autism. Barn brukar vaccineras mot mässling, påssjuka och rödahund första gången när de 1-2 år gamla, och vid denna ålder, eller strax efter är också åldern då de första tecknen på autism blir tydliga. Men bara för att det ser ut att finnas ett samband behöver det givetvis inte vara så. Statistik kan lätt lura oss. Ta bara exemplet med storkarna i Tyskland. I ett tyskt område ökade antalet nyfödda barn parallellt med att antalet storkar ökade. Det är ganska uppenbart att dessa två händelser är helt oberoende av varandra även om de inträffade ungefär vid samma tidpunkt. För inte har storkarna något med barnafödandet att göra, lika lite som MPR-vaccination har något med autism att göra.

Oskar fick sin MRP-vaccination när han var 12 månader. Fram till dess tyckte vi att hans utveckling var normal. Sedan hände något. Så visst hade det varit lätt att skylla hans autism på vaccinet. Men jag vet att det inte är orsaken. Nu i efterhand vet jag att det fanns diffusa tecken på autism redan innan vaccinationen. Men de var så små att de inte kunde sättas i något sammanhang just då.

Så fortsätt att vaccinera era barn, nyttan är betydligt större än riskerna. Läs gärna mer  om MPR-vaccin och dess fördelar och nackdelar. http://www.barnakuten.nu/barns-rattigheter/fordelar-och-nackdelar-med-vaccin-mot-massling-passjuka-och-roda-hund/

Annons

2 reaktioner på ”Seglivad myt p.g.a. forskningsfusk

  1. Jag tycker det är väldigt obehagligt att min neurologi används som skrämselpropaganda. Det där med att vaccin skulle orsaka autism är såklart bullshit, men språkbruket avslöjar hur min hjärna ses som en katastrof. En skulle kunna beskriva samma vanföreställning som att vaccin även skyddar mot neurotypisk störning eller nåt. Samma påstående men annan vinkling. Men det hör en inte för det råder bred enighet om att autister är underlägsna och defekta människor.

    1. Tack för din intressanta kommentar! Den gjorde mig både glad och ledsen. Glad för att den lärde mig något nytt, och ledsen för att det gör ont att ta in din beskrivning av omgivningens syn på personer med autism. Begreppet ”neurotypisk” var nytt för mig, men helt klart ett bra ord som jag ska lägga på minnet och använda när jag vill beskriva en person utan autism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.