Om någon undrar hur det gick med den felmärkta köttfärsen så vet jag fortfarande inte om den var svensk eller irländsk. Jag har varit i kontakt både med den Coop-butik som sålde färsen och Coop centralt i Sverige. Butiken menar att det måste bero på den mänskliga faktorn, att det har skett ett misstag i märkningsprocessen. Det ska aldrig stå ett land på förpackningens framsida och ett annat land på baksidan. De hävdar att den centralt packade färsen alltid är svensk, och det måste vara så att fel ursprungsland printats på etiketten på förpackningens baksida. Men helt säkra kan de ju inte vara. De menar att de inte kan göra mer i fallet och avslutade ärendet med att ge oss ett presentkort på 300 kr. Jag begär inte heller att Copp-butiken ska göra mer, utan jag hade förväntat mig mer information från Coops centrala verksamhet. De borde kunna spåra den aktuella satsen av färs och studera bakomvarande led i processen för att spåra upp köttets ursprung. Kanske har det också gjort det, vad vet jag. Men det enda svaret jag fått är att Irland felaktigt printats som ursprungsland på baksidesetiketten, att det är svenskt kött i färsen och att leverantören underrättats om felmärkningen och ombetts se över vad som gått fel i processen. Jag hade gärna sett kopior på dokumentation som styrker att det var svenskt kött i förpackningen. Jag har ingen aning om hur köttindustrin fungerar och kontrolleras. Men hade det gällt läkemedel så hade det funnits batchdokumentation att gå tillbaka till där man kunnat följa hela tillverkningsprocessen från start till mål, inklusive råvarornas ursprung, kvalitet och kvantitet. Är jag arbetsskadad när jag tycker att även livsmedel ska vara korrekt märkta, dokumenterade och kontrollerade?
Jag vill så gärna stödja de svenska bönderna, och framför allt den svenska synen på och regelverket kring djurhållning och slakt. Jag vill inte äta kött från djur som fått lida och behandlats illa, som proppats fulla med antibiotika, som fått knorren avklippt eller som avlivats utan bedövning.