Paracetamol-tabletter får bara säljas på apotek

För sex år sedan, strax efter att det statliga apoteksmonopolet upphörde att gälla i Sverige, fick många receptfria läkemedel börja säljas på andra försäljningsställen än apoteken. Detta gällde bl.a. paracetamol-läkemedel mot värk och feber. Men det har visat sig att antalet förgiftningar i självskadesyfte har ökat sedan tillgängligheten av paracetamol ökade. Vid överdosering kan paracetamol orsaka svåra skador på levern. Stora doser av paracetamol är särskilt skadligt vid regelbundet högt alkoholintag eller vid nedsatt leverfunktion. Därför har läkemdelsverket beslutat att från och med idag, den 1 november 2015,  får pracetamol-tabletter endast säljas på apotek. Paracetamol i form av brustabletter, oral lösning och suppositorier får fortfarande säljas i dagligvaruhandeln.

Produkter som innehåller paracetamol är bl.a.: Alvedon, Alvedon Novum, Panodil, Panodil Novum, Panodil Zapp, Pamol, Pinex och produkter som heter Paracetamol följt av ett företagsnamn (t.ex. Apofri, Orifarm, Teva).

Använder man bara paracetamol på rätt sätt och inte överdoserar så är det säkert att använda och har en stor fördel jämfört med andra smärtstillande och febernedsättande substanser. Paracetamol orsakar nämligen inte magbesvär som anda läkemedel kan göra.

Läkemedelsverket har en bra översikt som gör det lättare att välja rätt läkemedel mot värk och feber. Titta gärna på den. https://lakemedelsverket.se/upload/allmanhet/Olagliga_lakemedel/valj-ratt-lakemedel-matris-rev-2015-10-29.pdf

Här kan du läsa mer om paracetamol:

Försäljning av paracetamol tillbaka till apoteken (augusti 2014)

Paracetamol i ropet igen (januari 2014)

Förvirrande med olika maxdoser för paracetamol (september 2013)

Paracetamol – en lättillgänglig men dock ej harmlös substans (maj 2013)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.