Första veckan på läkarutbildningen

Det har varit en intensiv vecka det här. Allt på läkarprogrammet är nytt och tar därför så klart lite extra energi nu i början. Nya rutiner, nya personer att lära känna, nya lokaler att hitta till o.s.v. Det har varit många obligatoriska moment den här första veckan vilket har känts lite stressande med tanke på att hela familjen drabbats av ett envist vintervirus. Vi har kämpat mot feber, trötthet, hosta och förkylning denna vecka. Som tur är så har pappa/morfar ställt upp och passat de små sjuklingarna. Så trots sjuka barn har jag fått ihop både studier och jobb under veckan.

20160128_125026 (640x360)Biomedicinskt centrum intill sjukhuset i Lund är platsen för Läkarutbildningens prekliniska terminer. 

Första kursen på läkarutbildningen är en grundkurs på 8 veckor som tar upp lite av allt som komma skall under utbildningen, så man får en känsla för hur läkarprogrammet är. Första veckan har det varit fokus på medicinsk etik och problembaserat lärande. I Lund så arbetar man under läkarprogrammets alla teoretiska terminer efter den pedagogiska metoden PBL (problembaserat lärande). Det är ett gruppbaserat arbetssätt, och våra grupper består av 7-8 studenter och en lärare. Gruppen träffas två gånger per vecka. Varje vecka utses en ordförande som ska leda gruppens arbete under veckan och en sekreterare som ska sammanfatta vad gruppen kommer fram till. Arbetet under träffarna ska följa ett visst förlopp enligt sju bestämda steg. Första mötet äger rum på måndagar och då får gruppen ett patientfall att diskutera kring. Inga läroböcker eller liknande får användas utan bara redan befintliga kunskaper. Gruppen ska gemensamt komma fram till ett antal studiemål att fokusera på under veckan. Till möte nummer två som är varje fredag ska var och en i gruppen ha läst in sig på den aktuella sjukdomen och hämtat in all kunskap som krävs för att förstå bakomliggande mekanismer, tänkbara behandlingar m.m. så att alla studiemål uppnås. Inga läroböcker eller anteckningar får användas under andra mötet, utan man ska kunna återberätta och visa att man förstått det man läst in.

Vi har jobbat med ett ”testfall” den här veckan och haft en student från termin tio som handledare för att öva oss inför nästa veckas riktiga PBL-arbete. Då får vi träffa vår lärare som ska vara med under varje träff för att handleda gruppen samt bedöma oss enskilt efter hur vi presterar under dessa träffar. Varje träff ska utvärderas både på gruppnivå och individnivå. Målet är att alla studenter ska vara lika delaktiga och ingen ska ”komma undan”. Alla ska även träna på att leda en grupp, utan att för den delen ta för stor plats själv. Att arbeta enligt PBL-metoden ska träna studenternas problemlösningsförmåga och gruppsamarbete. Det lär studenterna att självständigt söka och ta till sig ny kunskap.

De flesta studenterna i min klass är födda under mitten av 90-talet. Jag vet inte om det bara är jag som är gammal och inte minns hur 20-åringar är, eller om det skett en förändring mellan generationerna. Många av de unga studenterna verkar väldigt vana vid att ta plats, och synas och höras. Det vill gärna vara i centrum och visa vad de kan. De pratar i mun på varandra och är inte särskilt hänsynstagande. Jag undrar var ödmjukheten har tagit vägen? Kommer den först med livserfarenheten? Eftersom det är läkare de ska bli så hoppas jag att de ”taggar ner” lite under resans gång. Många studenter på läkarprogrammet är nog vana att från gymnasietiden vara de som kan mest och vet bäst. Det är så klart bra med starkt självförtroende, men det är nog lika viktigt att förstå sina begränsningar. Jag inser att jag nog lär behöva vässa min armbågar för att kunna ha en chans att komma fram bland dessa 90-talister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.