En lugn dag på akutmottagningen

20160308_142500 (640x360)

Idag har jag varit ute på en första praktikdag. Jag gick bredvid en läkare på akutmottagningen på SUS i Malmö. Syftet med dagen var att få en inblick i läkarrollen genom att bara vara med och observera.

Akutmottagningen är indelad olika delar för medicin, kirurgi och ortopedi. Läkaren som jag följde hade för dagen rollen som driftansvarig och även ansvar för att sortera och prioritera de patienter som kom in med ambulans men inte behövde behandling i akutrummen. Han befann sig mestadels i det s.k. navet där han hade överblick och även var behjälplig när underläkare och ST-läkare behövde hjälp.

Jag blev lite förvånad över hur pass lugnt det var på akuten. Jag hade föreställt mig mer stress, kaos och svårt skadade patienter. Men faktum är många av de som uppsöker akuten faktiskt borde vänt sig till primärvården istället. Enligt läkaren jag gick med så är det bara en väldigt liten del av arbetstiden som spenderas inne på akutrummen, den mesta av tiden ägnas åt stabila patienter.

Under dagen fick jag vara med vid flera ultraljudsundersökningar. Med hjälp av ultraljud undersöktes lungor, ömma bukar och vener i benen vid misstanke om blodproppar. Jag fick även vara med vid en CT-röntgen (datortomografi) och vid en el-konvertering. El-konverteringen som gjordes på en patient med förmaksflimmer skedde i akutrummet under snabb och kortvarig narkos. En elstöt gavs till hjärtat och hjärtrytmen, pulsen och blodtrycket normaliserades direkt.

Sedan 2015 är akutsjukvård en egen basspecialitet och jag föreställer mig att det är lite liknande som att vara specialist i allmänmedicin; man måste vara väldigt bred och kunna lite om väldigt mycket. Men till skillnad från allmänläkarna så ägnar sig inte akutläkarna åt långtidsbehandling och uppföljning, utan mer åt att åtgärda ett problem för stunden och sedan slussa patienten vidare. Jag antar att man inte bygger upp samma patient-läkarrelation som många andra läkargrupper gör, vilket jag kan tycka är en tråkig del av akutsjukvården. Samtidigt är det nog väldigt spännande och varierande på en akutmottagning och stundtals säkert ganska högt tempo. Men som det känns idag så håller jag fast vid mina tankar om att kanske en dag bli barnläkare eller allmänläkare.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.