Utvecklingssamtal på förskolan

I onsdags var jag på utvecklingssamtal på barnens förskola. Barnen var inte med på mötet. Selmas utvecklingssamtal var avklarat på 20 min, Oskars tog 2 timmar. På Oskars utvecklingssamtal var specialpedagogen med. Resurspersonen skulle också varit med men hon var sjuk. Den nuvarande handlingsplanen för Oskar gicks igenom och underlag för en ny togs fram. Jag tycker specialpedagogen och förskolepersonalen har bra koll på var Oskar befinner sig utvecklingsmässigt och jag tycker att de jobbar efter relevanta mål enligt bra metoder. Jag hoppas innerligt att Oskar får ha kvar samma duktiga specialpedagog efter förskoleförvaltningens kommande omorganisation i vår/sommar.

Förskolepersonalens bild av Selma är precis den samma som vi föräldrar har. Hon är en trygg, positiv, följsam och omtänksam tjej som gillar att pyssla, dansa, sjunga och leka med kompisar. Hon är duktig på att lyssna, att koncentrera sig och att visa hänsyn. Kanske är hon t.o.m. lite för bra på att visa hänsyn enligt personalen. Hon har rätt att ta lika stor plats som alla de andra barnen. Selma ”tävlar” inte med de andra barnen och bryr sig inte om hon kommer sist i kön eller får välja sist, hon släpper hellre fram de andra barnen. De var lite oroliga för att hon ibland kanske kommer i skym undan för Oskar, att han får lite för stort fokus vid t.ex. lämningar och hämtningar på förskolan. Självklart försöker vi att ge Selma lika mycket uppmärksamhet som Oskar, och det tror jag faktiskt att hon får. Men visst är det många situationer där Oskar sätter gränserna och Selma får rätta sig efter det. Sedan tror jag även att Selma i grund och botten har en väldigt lugn och lite introvert personlighet. Att vara omtänksam och visa hänsyn, och att inte ta stor plats i en grupp tror jag är egenskaper som hon skulle haft även om hon inte hade ett syskon som ibland behöver lite extra hjälp och särskilda insatser. För detta är egenskaper jag känner igen hos många av de släktingar och vänner som står Selma och oss närmast. Sedan har kanske dessa egenskaper förstärkts hos Selma i och med hennes roll som storasyster till Oskar. Men jag tror att det är värdefulla egenskaper som hon kommer att ha stor nytta av och som kommer ta henne långt i livet!

DSC01721 (640x425) DSC01723 (640x425)Veckans Oskar-bilder från förskolan. Han kan ju inte själv berätta vad han gjort under dagen på förskolan utan får istället bilder som ”han kan visa oss”. Ett litet konstverk fick vi också med hem.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.