Tips inför högskoleprovet

Jag fick en fråga skickad till mig angående hur jag pluggande inför högskoleprovet. Jag tänkte dela med mig av mina tips här i hopp om att det kan vara till hjälp för någon mer.

Första gången jag skrev högskoleprovet var under sista året på gymnasiet, d.v.s. för ca 16 år sedan. Då fick jag ett resultat på 0,9 (av 2,0), vilket motsvarar medelvärdet. (Medelvärdet på senaste provet låg på 0,87.) Då var mina starka bitar de matematiska delarna, medans svensk och framför allt engelsk läsförståelse var de områden jag presterade sämst på. Sedan dess har jag inte gjort om provet förrän i höstas (2015) och då höjde jag mitt resultat till 1,75. Jag fick 1,70 på mattedelen och 1,80 på språkdelen. Då hade jag repeterat ganska mycket gymnasiematematik före provet, men inte pluggat någon språkförståelse alls. Jämför man resultaten från mina högskoleprov så är det ganska lätt att se att språkdelen är mer beroende av åldern, d.v.s livserfarenheten. Det är svårt att på kort tid träna upp läshastighet, språkkunskap och ordförståelse. Det är sådant som kommer automatiskt när man ”går livets skola”. Man lär sig många nya engelska och svenska ord bara genom att läsa böcker, tidningar, se på tv , prata med vänner m.m. Sedan har jag nog också mina tidigare studier och mitt arbete att tacka för mina förbättrade språkkunskaper.

Jag började förbereda mig ca 6 månader innan provdatumet. Det första jag gjorde var att läsa på om högskoleprovet och förstå dess uppbyggnad och vilken typ av kunskap som testas. Jag beställde också en guide som jag läste igenom och jag gjorde lite test-uppgifter som fanns i den. https://högskoleprovet.se/

Jag tror det är bra att sätta upp realistiska förväntningar och tydliga mål. Vilket resultat är det du behöver för att komma in på den utbildning du tänkt dig? Det finns bra sammanställningar av antagningsstatistik på nätet att kika på, t.ex. http://statistik.uhr.se/. För antagningsstatistik för läkarutbildningen rekommenderar jag läkarstudent.se.

Gör sedan ett gammalt högskoleprov för att få en bild av vilken nivå du ligger på. De fem senaste högskoleproven med tillhörande facit finns tillgängliga på studera.nu. Därefter kan man göra en bedömning av hur mycket jobb man behöver lägga ner på att förbereda sig inför provet för att försöka få det önskade resultatet. Efter att ha gjort ett gammalt prov insåg jag att det nog skulle finnas en viss chans att nå ett bra resultat om jag bara repeterade matte A och B från gymnasiet. Jag satte upp resultatet 1,8 som mitt mål och gjorde sedan upp en plan efter det. Jag räknade ut hur många rätt jag behövde få på respektive del för att uppnå det. På så vis fick jag en bild av hur många fel jag skulle kunna ha på mina svaga delar för att ändå få till ett bra resultat m.h.a. mina starka delar.

Förutom att repetera gymnasiematematiken så förberedde jag mig genom att göra alla tillgängliga gamla prov under tidtagning. Jag hade inte möjlighet att göra ett helt prov åt gången men jag klockade de uppgifter jag hann göra under ett ”pluggpass”.Jag analyserade vilka delar av provet som jag var snabbast på. Högskoleprovet görs under stor tidspress så det är bra att känna in hur många minuter/sekunder man har på sig per uppgift. Jag upptäckte att på vissa delar presterade jag snabbare än ”rekommenderad” tid och på vissa delar var jag långsammare. Jag räknade ut hur mycket långsammare jag kunde vara på de svåra delarna för att kunna klara att ta igen det under de lättare delarna. Den dagen jag skrev högskoleprovet kunde jag nästa känna det rätta tempot i kroppen när jag tog mig igenom provet, och jag visste hur mycket tid jag kunde lägga på en uppgift innan det var dags att gå vidare till nästa för att hinna svara på alla frågor. Man förlorar många värdefulla poäng om man inte hinner svara på alla frågor. Det gäller att mana på sig själv när man skriver provet, att inte tappa tempo, och absolut inte fastna på någon uppgift. Känner man att man håller på att köra fast på en uppgift så är det bäst att chansa på svaret och gå vidare för att hinna med alla frågor och inte riskera att missa enkla poäng.

Jag lärde mig mycket på att göra de gamla proven. Alla matematiska uppgifter som jag inte klarade såg jag till att plugga lite extra på och verkligen försöka förstå dess lösningar. När man har tagit sig igenom några prov känner man igen vilken typ av uppgifter och lösningar det är frågan om och man lär sig att tänka på rätt sätt.

Det man främst kan plugga på till högskoleprovet är just matematiken. Se till att ha koll på gymnasiematematikens första kurser så är många poäng redan säkrade på provet. Personligen så tror jag inte att det ger så mycket att försöka plugga till språkdelen, särskilt inte på kort sikt. Man får helt enkelt lita på de kunskaper man har, och optimera dem genom att vara så förberedd som möjligt på upplägget, tidspressen m.m. Överraskningar och tidspress gör lätt att man tappar fokus, så se till att vara förberedd. Förberedelser handlar inte bara om att veta hur provet är upplagt, utan också om det praktiska runt omkring. Kom i god tid till provet, kolla upp i förväg så du hittar till rätt lokal.

När man skriver högskoleprovet så får man frågorna med alla svarsalternativ i ett häfte och så får man ett separat papper där man ska kryssa i svaren på frågorna. Det finna säkert olika strategier för hur man bäst fyller i svaren. Det jag gjorde och som jag också tror är det bästa sättet är att kryssa i svaret direkt på svarsblanketten, inte markera svaret i frågehäftet för att sedan fylla i alla svar på svarspappret i slutet. Risken är jättestor att man får ont om tid på slutet och då inte hinner fylla i sina svar och då går man miste om den delens alla poäng.

Sist, men inte minst vill jag understryka vikten av att tänka positivt och tro på sig själv.  För ” vare sig du tror att du kan eller inte kan så har du rätt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.