Sommarträning

Även om sommarledighet helst ska innebära ledighet från alla måsten, så är det oftast just under sommaren som det blir lättast att ta tag i sådant som man inte hinner eller orkar under andra delar av året.

Våra sommarprojekt det här året är:

  • Selmas cykelträning. Efter en del halvhjärtade försök under våren så tog vi ett krafttag för några veckor sedan. Ungefär varannan dag ger vi oss ut på en 2-3 kilometer lång cykeltur. För att göra träningen roligare så får Selma bestämma vart vi ska cykla. Oftast hamnar vi på en lekplats. Cykelträningen har gett resultat och nu behöver hon mest träna på att starta och stanna. Cykelträningen har även bättrat på min tidigare nästan obefintliga kondition. Att springa sidan om cykeln ger mig välbehövlig motion.
  • Selmas simskola. Förra sommaren gick Selma på tre veckors simskola på det fina badet i Bara för att få ordentlig vattenvana. I år är hon tillbaka igen och vi hoppas att hon  kommer lära sig simma i sommar. Halva simskoletiden återstår och Selma kämpar på som bara den.
  • Selmas egen säng. Selma har haft svårt för att sova i egen säng på sitt rum och har fram tills för någon vecka sedan sovit i vår säng. För mig spelar det egentligen ingen roll om hon sover i sin egen säng eller i vår säng. Det viktigaste är att hon känner sig trygg. Men eftersom Oskar också sover hos oss och han har börjat att störa Selma mer och mer, så insåg Selma att hon faktiskt sover bättre i sin egen säng. Hittills har hon varit jätteduktig och jag hoppas hon fortsätter att känna sig trygg med att sova själv. Däremot verkar Oskar sakna Selma i sängen och går ofta in till henne och försöker krypa ner i hennes säng.

DSC04348 (640x425)DSC04320 (640x425)DSC04403 (640x425)DSC04416 (640x425)

 

  • Oskars potträning. Det känns som ett stort och svårt projekt som vi skjutit framför oss en tid. Vi har fått påtryckningar från barnhabiliteringen att börja träna, så nu har vi satt igång så smått. Men det är verkligen inte lätt. Oskar förstår inte alls vad det handlar om. Men vi försöker göra det till en rutin och hoppas att han kommer vänja sig och på sikt även förstå.
  • Oskars tandborstning. Vi kämpar på med att försöka borsta Oskars tänder. Vi har hållit på sedan besöket hos specialisttandvården i april. Det har inte blivit lättare att borsta hans tänder. Vi måste vara två vuxna; en som håller Oskar och en som borstar, annars är det helt omöjligt. Oskar försöker alltid att springa undan eller slå bort tandborsten när han får syn på den. Vi måste alltså hålla fast honom och låsa hans armar. Då bli han så klart ledsen. Efter en kort stund slutar han gråta och kniper stället ihop munnen allt vad han kan. Lyckas man få in tandborsten i munnen så biter han hårt i den och det blir nästan omöjligt att borsta ordentligt.
  • Oskars imitationsträning. Vi blir hela tiden påminda av barnhabiliteringen om hur viktigt det är att träna upp Oskars imitationsförmåga eftersom grunden till all kommunikation är imitation. Vi tränar och tränar men det ger inget direkt resultat. Vi har nu backat ett steg. Istället för att få Oskar att härma oss, så ska vi härma Oskar. Så småningom kanske han lägger märke till att vi härmar honom och tycker det är kul när han kan ”styra” oss, och sedan kan det förhoppningsvis utvecklas till att han vill härma oss.  Men det är en lång väg kvar. På inrådan av barnhabiliteringen har vi satt ihop en liten leksakslåda med dubbla uppsättningar leksaker som vi bara använder när vi tränar imitation. På så vis blir leksakerna lite extra spännande eftersom Oskar inte får leka med dom på egen hand, utan bara när vi är med. Tar han en leksak så tar vi en likadan och så gör vi samma sak med leksaken som han gör. Några få gånger har han faktiskt tittat upp för att se vad vi gör med vår leksak. Ett litet, litet steg i rätt riktning.

DSC02793 (640x425)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.