Ny termin, ny kamp

Selmas skolstart går som en dans och vi föräldrar gläds med henne över att en ny, spännande och rolig värld breder ut sig framför hennes fötter. För tillfället behöver vi inte göra så mycket mer än att bara ”följa med” på hennes resa, för den verkar gå så smidigt, nästan av sig självt.

Däremot måste vi ta täten, dra, och slita, och verkligen kämpa för att Oskars vardag ska bli så bra som möjligt. I världen runt honom är det mesta tungrott och man måste böna och be, skrika och gapa för att vardagen ska bli så smidig som man önskar. Över sommaren har nästan hela nätverket runt honom raserats för att åter behöva byggas upp. Nya människor ska hitta sina roller, alla ska lära känna varandra innan arbetet kan återupptas. Mitt i denna omorganisation försvann plötsligt Oskars rätt till en resursperson på förskolan. Sedan Oskars diagnos fastställdes för snart två år sedan så har BUP och barnhabiliteringens rekommendation varit att Oskar behöver särskilt stöd i form av en resursperson när han är på förskolan. Något som vi tycker förskolan borde ta fasta på. Men icke. Den här terminen ska ansvaret för Oskar fördelas lika i hela arbetslaget. Alltså är det i dagsläget ingen som har huvudansvaret för Oskar och t.ex. ser till att handlingsplanen som finns följs och efterhand uppdateras.

Det blir allt tydligare för varje dag som går hur långt efter Oskar är i utvecklingen jämfört med andra barn. Oskar är 3,5 år och har inget talat språk, mycket begränsat kroppsspråk, kan inte kommunicera med bilder eller teckenspråk, förstår ca 10 talade ord. Han har blöja. Han kan inte klä på eller av sig själv. Han har stort behov av en lugn, trygg, tydlig och förutsägbar miljö. Han behöver stort stöd för att kunna sysselsätta sig med meningsfulla aktiviteter eftersom han inte har förmågan att leka och lära på egen hand utan lätt fastnar i ett icke-utvecklande beteende. En resursperson kan göra stor skillnad för Oskar!

Men så kom det nya chefer in i bilden som aldrig har träffat Oskar, som tror att de enkelt kan spara pengar genom att ta bort hans resursperson. Det som vi har byggt (under stor möda och mycket besvär) tillsammans med förra chefen är borta på en sekund. Dessutom kommer Oskars fantastiska specialpedagog flyttas till ett annat team, Oskars ansvarige förskolelärare har sagt upp sig och redan börjat nytt jobb och två av förra terminens vikarier som vi lärt känna är inte heller kvar på förskolan. Lägg där till att den ansvarige barnpsykologen på habiliteringen inte heller är med i teamet lägre p.g.a. omorganisationer. Den kanske största tryggheten av alla, nämligen Selma finns inte heller vid Oskar sida längre under tiden på förskolan. Var ska Oskar nu hitta trygghet? Vem ska vara hans budbärare när han själv inte kan visa vad han vill?

Vi jagar förskolechefen för ett möte om situationen på förskolan i höst. Jag hoppas innerligt att det inte dröjer allt för länge innan vi får möjlighet att träffas.

Jag har skrivit en sammanfattning till den nya förskolepersonalen som inte känner Oskar så bra. Där kan de läsa om vad autism är samt vad Oskar kan/inte kan, gillar/inte gillar m.m. Även om jag vet att den personal som är på förskolan gör så gott de kan med de medel de har, så är jag rädd för att det inte är tillräckligt.

Jag hoppas de nya cheferna kan skollagen, för den kan jag!

2 § Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande samt
erbjuda barnen en trygg omsorg. Verksamheten ska utgå från en
helhetssyn på barnet och barnets behov och utformas så att
omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.

Förskolan ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap
och förbereda barnen för fortsatt utbildning.

 

9 § Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver
särskilt stöd i sin utveckling ska ges det stöd som deras
speciella behov kräver.

Om det genom uppgifter från förskolans personal, ett barn
eller ett barns vårdnadshavare eller på annat sätt framkommer
att ett barn är i behov av särskilt stöd, ska förskolechefen
se till att barnet ges sådant stöd. Barnets vårdnadshavare
ska ges möjlighet att delta vid utformningen av de särskilda
stödinsatserna.

Annons

2 reaktioner på ”Ny termin, ny kamp

  1. ”Fördelas lika över arbetslaget”, vilken BS! Allas ansvar blir ofta till ingens ansvar. Stackars Oskar! Vad arg jag blir!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.