Min fotbollsintresserade make fick Stefan Schwartz biografi i julklapp. I förra veckan visade han mig ett kort avsnitt från boken. I boken berättar Schwartz om när han fick beskedet att sonen har autism. Vi kände inte till sedan tidigare att den f.d. fotbollsspelaren, precis som vi, har en son med autism. Det känns bra när kända personer delar med sig av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i familjen. Det visar att det förkommer i alla typer av familjer, att det är vanligare än vad man tror. Det som däremot inte känns bra, är att det i boken görs en koppling mellan sonens MRP-vaccination och autism. Jag blir minst sagt irriterad av att denna seglivade myt fortsätter spridas. Vaccinet mot mässling, påssjuka och rödahund orsakar inte autism! Inga föräldrar ska skrämmas till att låta bli att vaccinera sina barn p.g.a. rädsla för autism.
Som sagts, bra av Stefan Schwartz att dela med sig av sina erfarenheter kring autism, men han skulle ha läst på lite mer om orsakerna bakom autism innan han lät trycka boken.
Så här skriver Läkemedelsverket på sin hemsida:
Kan vaccination orsaka ADHD eller autism?
Nej, det finns inga data som tyder på att vaccination skulle ligga bakom sådana sjukdomstillstånd. I början av 2000-talet publicerades en omdiskuterad vetenskaplig artikel i en vetenskaplig tidsskrift som pekade på en möjlig koppling mellan ett vaccin och autism, men denna artikel drogs senare in av den vetenskapliga tidsskriften pga. forskningsfusk.
Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:
Kan mässlingvirus i MPR-vaccinet orsaka kronisk tarmsjukdom och autism?
Nej. Frågan väcktes 1998 av en engelsk forskargrupp ledd av Andrew Wakefield som flera år tidigare hävdat att mässling under graviditeten eller tidig vaccination mot mässling kunde leda till kronisk tarmsjukdom och autism hos barnet. Hypotesen om ett samband mellan mässlingvirus och autism väckte stort medialt intresse och ledde till ett antal experimentella och epidemiologiska studier som inte kunde bekräfta den.
I bland annat Storbritannien, Danmark och Finland har det gjorts stora epidemiologiska studier där man har jämfört förekomsten av autism före och efter införandet av MPR-vaccination i respektive land. Inte i någon studie har man hittat något samband mellan vaccinationen och utveckling av autism. Andrew Wakefields artikel har i efterhand dragits tillbaka av tidskriften som publicerade den och han har även fått sin brittiska läkarlegitimation indragen.
Så här skriverSydsvenskan.