Studieuppdatering

De två njurveckorna är strax slut och på måndag redovisar vi veckans studiemål som handlar om olika regleringsmekanismer som styr njurfunktionen. Under första njurveckan var det jag som var gruppens ordförande och styrde upp diskussioner och redovisning. Då gick vi igenom njurens anatomi och dess grundläggande funktioner, bl.a. hur blodet renas från slaggprodukter och hur urinvolymen justeras. Njuren har en enorm reningskapacitet Av den blodvolym som hjärtat pumpar ut i kroppen går 20-25% till njurarna. Det innebär att på en minut har 1,2 liter blod passerat genom njurarna, och på ett ett dygn har mer än  1500 liter blod renats. I njurarna sker en filtrering av blodet. Röda blodkroppar och proteiner stannar kvar i blodet, medans en stor andel blodplasma (180 liter/dygn) innehållande bl.a. vatten, salter, socker och slaggprodukter filtrerar bort. Men nästan all blodplasma som filtrerats ut från blodbanan tas upp i blodet igen, annars hade vi behövt kissa enorma mängder varje dag. I varje njure finns ca 1 miljon små ”rörsystem” som kan suga upp vatten och för kroppen viktiga ämnen, medans slaggprodukter och ämnen som kroppen har ett överskott av följer med urinen ut ur kroppen. I alla de små rörsystemen verkar massor med viktiga system som ser till att vi upprätthåller exakt rätt vätskebalans, saltbalans och syra-bas-balans. Eftersom där finns många regleringssystem så finns det också många angreppspunkter för läkemedel att utöva sin effekt. Hur olika läkemedel verkar i njurarna hör också till veckans inlärningsmål. Mina gamla kunskaper väcks till liv, vilket är så himla roligt!

Vid sidan av den rent medicinska delen av utbildningen löper genom hela läkarprogrammet en kurs som heter Professionell utveckling. Det är en kurs som ska försöka förbereda oss studenter på sådant som man inte riktigt kan läsa sig till, men som är bra att träna på. Den här terminen är det fokus på bl.a. samtalsmetodik. Vi har i veckan haft rollspel där vi i små grupper har spelat upp korta scener för varandra där en person har spelat patient och en person har varit läkare. Det var fokus på den inledande samtalsdelen i ett patientmöte, inte den kliniska undersökningen och inte heller det avslutande samtalet där man berättar om diagnos och behandling. Det var en riktigt bra övning och det kändes inte helt så svårt eller konstigt som jag kanske trott att det skulle göra. Jag kan väl inte heller säga att jag kände mig bekväm, men helt klart så gav det mersmak. Jag längtar efter att få komma ut i verkligheten och få prata med riktiga patienter.

En annan sak som har hänt i veckan är att jag fått bekräftat att Malmö blir min studieortsplacering under termin 4 och 5. Det ska bli så skönt att slippa pendla till Lund. Nu kommer det bli mycket smidigare att ta sig mellan hemmet, skolan och jobbet. Jag hade förmånen att få förtur i platsfördelningen p.g.a. särskilda skäl, d.v.s. Oskars diagnos samt barnomsorgsplacering. Inför termin 6 görs en ny fördelning av studieplatserna då Helsingborg kommer in som en tredje studieort. Jag hoppas att jag även då kan bli beviljad placering i Malmö.

2 reaktioner på ”Studieuppdatering

  1. Tack för ”uppdateringen”! Bra att du kan använda dig av din tidigare utbildning ibland…/kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.