Inte redo för potträning

Vid 4-års ålder är barn oftast blöjfria under dagen. Oskar använder fortfarande blöja både dagtid och nattetid. Vi har varit på barnhabiliteringens föräldrautbildning gällande toaträning för barn med funktionsnedsättningar för att få lite tips på hur vi lättast vänjer Oskar av med blöjan. Det som var mest givande med utbildningen var nog ändå att få träffa andra föräldrar i liknande situation och få ta del av deras erfarenhet.

Från habiliteringen fick vi bl.a. med oss bildstöd som vi har satt upp inne på toaletten för att kunna visa och förklara för Oskar vad vi vill att hans ka göra där inne. Hur man sitter på toaletten och hur man tvättar händerna. Förskolan har fått likadant. Det är dock inte särskilt lätt att få Oskar att prova toaletten. Han vill absolut inte sitta där, och inte på pottan heller. Tvätta händerna är inte heller något han är särskilt intresserad av.

Vi har försökt att kartlägga när Oskar kissar. Han verkar kissa lite hela tiden eftersom blöjan alltid är mer eller mindre våt. Det tyder på att hans kropp troligen inte är riktigt redo ännu att släppa blöjan. När blöjan är torr längre stunder och barnet kissar i stora portioner brukar det vara lättare att bli blöjfri. Att Oskar ofta är törstig och dricker ganska mycket försvårar en del. Men den allra största svårigheten är nog att vi inte vet hur mycket Oskar förstår, och att han inte har något sätt att kommunicera med oss på när det gäller att berätta att han är kissnödig. Kanske märker han inte ens själv att han kissar?

Även om Oskar inte är redo att lägga blöjan, så måste vi försöka vänja honom vid pottan och toaletten. Att få honom att våga/vilja sitta där korta stunder med blöja på är ett första litet steg att sträva mot.

När vi var på barnhabiliteringen berättade sjuksköterskan där att Oskar har rätt att få blöjor utskrivna som hjälpmedel utan kostnad. Så häromdagen fick vi hem en stor leverans av blöjor. Även om vi såklart helst av allt skulle vilja att Oskar klarade sig utan blöjor så är jag tacksam för att vi får detta bidrag, och positivt förvånad över att vi blev erbjudna detta stöd utan att själva ta upp frågan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.