Undertryck i örat

Förra veckan var det åter dags för kontroll av barnens öron. Sedan tidigare har Selma och Oskar problem med överproduktion av öronvax, så öronen måste rensas av öronläkare med jämna mellanrum för att det inte ska bildas vaxproppar. Vi har sedan besöket för nästan 6 månader sedan varit ganska flitiga med att använda Vaxol för att förhindra bildning av vaxproppar. Det verkar faktiskt som det gett resultat, för det såg lite bättre ut i barnens öron den här gången. Vaxol är egentligen helt vanlig olivolja som man sprutar in i hörselgången. Oljan gör att vaxet blir mjukt och smidigt, så att det inte klumpar ihop sig så lätt. Speciellt Oskar har väldigt torrt öronvax, vilket kan skapa irritation och klåda. Han har fått utskrivit klådstillande örondroppar att ta vid behov, men vi tycker inte att han verkat särskilt irriterad i öronen sedan vi började med Vaxol.

Selma har sedan en tid tillbaka hört lite sämre, och jag har själv kollat att det inte beror på vaxproppar. Läkaren mätte trumhinnans rörlighet och konstaterade att där var ett undertryck i mellanörat p.g.a. luftansamling. För att motverka detta fick Selma utskrivet kortisonnässpray. När vi kom hem så ställde Selma den väldigt kloka frågan: ”varför får jag spray till näsan när det är öronen som det är fel på?” Svaret på den frågan är att mellan näsan och den delen av örat (mellanörat) som finns precis bakom trumhinnan finns en liten förbindelse som ser ut som en smal gång. Den förbindelsen kallas för örontrumpeten. Örontrumpeten är nästan alltid stängd, men öppnas t.ex. när vi tuggar, sväljer och gäspar. Örontrumpeten öppnas också när trycket i örat behöver utjämnas, t.ex. vid flygningar. Slemhinnan i Selmas örontrumpet är svullen vilket gör att örontrumpeten inte kan öppnas som den ska och trycket i mellanörat kan inte regleras. Det har uppstått ett undertryck p.g.a. att luft ansamlats och absorberats i mellanörats vävnad. Detta kan uppstå på grund av en förkylning eller annan infektion i de övre luftvägarna eller öronen. Andra orsaker kan t.ex. vara stora polyper bakom näsan eller att man har för ovana att dra in luft och snor i stället för att snyta/blåsa ut.

Vi ska snart ut och flyga, och jag är lite rädd för att Selma kommer känna obehag och smärta i öronen då. När flygplanet är på väg ner för landning stiger trycket i kabinen och man får ett negativt tryck (undertryck) i örat och trumhinnan sugs inåt. Normalt så kan man tryckutjämna genom att blåsa ut luft samtidigt som man hålla för näsan och stänger munnen. Då kommer luft in i mellanörat via örontrumpeten och utjämnar tryckskillnaden. Om trycket inte utjämnas kan det göra väldigt ont. Vi får hålla tummarna för att kortisonet hunnit verka till dess så att hennes örontrumpet fungerar. Men för säkerhets skull är det bäst att även ta med ”vanligt” snabbverkande ansvällande nässpray.

Jag har köpt ett eget otoskop. Selma ställer gladligen upp som försökspatient när vi ”leker doktor”. Lite kul är det ändå att jag innan läkarbesöket själv kunde kolla att det inte fanns vaxproppar och att trumhinnan såg fin ut i färgen och ingen vätskeansamling fanns bakom. Visst hade det varit kul att ha en egen tympanometer för att mäta trumhinnans rörlighet och avgöra trycket i mellanörat. Men en sådan går loss på närmre 40 000 kr. Ett otoskop är en betydligt billigare ”leksak”, ett sådant kan man få för under tusenlappen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.