Veckans fall: UVI

Precis som tidigare terminer på läkarprogrammet så baseras undervisningen på termin fyra på problembaserat lärande (PBL). Det sker i form av fall som vi diskuterar i grupp varje vecka. På måndagar får vi ett nytt fall och på fredgar ska fallet och veckans inläsningsmål redovisas. Skillnaden mot föregående terminer är att nu rör det sig om mycket mer fakta som ska plöjas igenom under veckan. Man måste lära sig sålla och prioritera, för det går inte att hinna med att läsa in allt i minsta detalj. Vi har en handledare som är med när vi träffas och guidar oss när det behövs. Vår handledare är professor i infektionsmedicin.

Alla i gruppen ska turas om att vara veckans ordföranade respektive sekreterare. Jag tog mig an ordförandeskapet direkt, så har jag det gjort. Nu dröjer det minst nio veckor innan jag behöver vara det igen. Det är lite extra jobb den veckan man är ordförande eftersom man måste leda diskussionerna och redovisningen, vilket kräver att man har läst på lite extra.

Den här första veckan handlade om immunförsvaret, bakterier och urinvägsinfektion i de övre och nedre urinvägarna. Flera olika sorters bakterier kan orska urinvägsinfektion (UVI), men den helt klart vanligast bakterien i det här sammanhanget är e. coli. Den bakterien tillhör vår normala bakterieflora i tarmen, men får den fäste i urinvägarna blir den skadlig för oss. Ett tydligt symtom på UVI är täta trängningar, d.v.s. vi känner behov av att kissa ofta fastän urinblåsan nästan är tom. Det sker p.g.a. att kroppen vill försöka skölja bort bakterierna från urinblåsan. Ett bra råd är att dricka mycket vid UVI. Ibland klarar kroppens immunförsvar att själv ta hand om infektionen och den läker spontant, men ofta behövs antibiotika. Feber i samband med UVI är tecken på en kraftig infektion och man väljer då oftast en annan typ av antibiotika. Många bakterier håller sig i de nedre unrinvägarna, men vissa bakterier har egenskaper (viruelnsfaktorer) som gör att de kan fästa högre upp och ta sig ända till njurarna. Övre urinvägsinfektion eller njurbäckeninflammation är mer allvarligt, och en infektion i dessa områden kan sprida sig vidare till blodet. Ett tecken på övre urinvägsinfektion är ömhet i flanken/sidan av nedre ryggen, där njurarna sitter. Vid misstänkt UVI ska läkaren alltid kontrollera om patienten är ”dunköm” över njurarna.

Vårt grupprum på CRC med utsikt över Pildammarna. Här träffas vi varje måndag och fredag och jobbar med veckans fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.