Hos sjukgymnasten

Jag har under sommaren funderat en hel del kring Oskars motoriska utveckling. Han har inga problem med att röra sig men hans rörelsemönster är lite annorlunda jämfört med andra barn. Han har många ”extrarörelser”.  Aktiviteter som kräver koordination, t.ex. cykla och kasta/sparka boll är svåra för Oskar. Ibland när han sitter verkar det som att det är jobbigt för honom och han behöver stötta kroppen. Att gunga på en vanlig gunga har länge varit svårt för Oskar, men nu verkar det som om han är på god väg att klara det.

För att slippa fundera och oroa mig över Oskars motorik så bad jag barnhabiliteringen om en motorisk bedömning. I torsdags fick Oskar träffa en sjukgymnast och hon konstaterade till min lättnad att Oskar rör sig bra och har bra balans. Hon såg, precis som vi, att Oskar har många ”extrarörelser”, så kallade medrörelser eller associerade rörelser. Men de behövde vi inte bekymra oss om. Antagligen kommer det att minska med tiden. Det vi dock bör tänka på är att Oskar i och med alla extrarörelser gör av med mycket energi och fortare blir trött av fysiska aktivitet. Oskar har ibland svårt att koordinera ben- och armrörelser vilket gör att armarna far lite hit och dit när han går eller springer. Hans förmåga till isolerade rörelser är begränsad och det gör att viljemässigt utförda rörelser får inslag av oönskade rörelser. Dåligt samordnade rörelser är ganska vanligt vid autism, precis som repetitiva motoriska stereotyper som att gå på tå och att vifta med händerna. Oskar viftar ofta med händerna när han är extra glad eller exalterad. Från och till går han också väldigt mycket på tå. Skulle tågången öka ska vi höra av oss till sjukgymnasten igen eftersom det finns risk att hälsenan skadas på sikt.

Vi ska fortsätta träna på att gunga på vanlig gunga utan ryggstöd och ev. ska vi byta ut hans stol vid matbordet till en med armstöd och fotstöd om vi märker att han behöver mer hjälp med kroppskontroll och att sitta ordentligt. Just nu sitter han oftast väldigt korta stunder vid bordet och det kan ha att göra med att han tycker det är jobbigt att sitta på en vanlig juniorstol. Vi har även träffat en arbetsterapeut som ska undersöka vilka hjälpmedel som Oskar ev. kan få. Förutom en anpassad stol så har vi pratat om hjälpmedel som ger en visuell förståelse för tid. I situationer när Oskar måste lära sig att vänta kan det vara bra att ha en s.k. timstock med lampor som släcks allt eftersom tiden räknar ner.

Jag måste säga att jag är glad och  positivt överraskad av vilket stort team vi har fått kring Oskar på barnhabiliteringen. Där har vi psykolog, läkare, sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, logoped och specialpedagog. Under det kommande halvåret kommer vi ha mest kontakt med logoped och arbetsterapeut, men alla andra finns till hands om det skulle behövas vilket känns väldigt tryggt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.