Veckans fall: Leukemi

Trots att det är höstlovsvecka så har det varit full fart med studierna. Universitetet tillämpar tyvärr varken höstlov eller sportlov. Jag fick rollen som veckans ordförande i vår grupp, vilket innebär att man ska styra veckans möten och diskussioner. För att göra det på bästa sätt gäller det att vara väl förberedd och ordentligt påläst. Så det har blivit många timmar med näsan i böckerna den här veckan. Men det var det värt för det gick riktigt bra på redovisningen idag.

Den här veckan har vi läst om de cancersjukdomar som utgår från benmärgens och blodets celler. Till dessa sjukdomar räknas leukemier och lymfom. Veckans fall handlade om kronisk myeloisk leukemi.

Det finns en uppsjö av olika leukemier och lymfom, och dom kan vara svåra att särskilja. Lite förenklat kan man säga att leukemier handlar om cancerceller som finns i benmärg och blod, och vid lymfom har vissa av benmärgens celler bildat tumörer i lymfknutorna.

Benmärgen finns inuti skelettets rörformiga ben, och det är i benmärgen som alla blodceller/blodkroppar bildas. När det går fel i blodbildningsprocessen uppstår leukemi. Man brukar dela upp leukemier i akuta och kroniska.

Vid akuta leukemier stannar utvecklingen av blodcellerna upp. Det fortsätter att bildas många nya blodceller men de utvecklas inte till färdiga blodkroppar. Det leder till brist på röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar. Har man för lite röda blodkroppar får man blodbrist och blir trött och yr. För lite vita blodkroppar göra att man får sämre immunförsvar och drabbas av svåra infektioner. Brist på blodplättar gör att man drabbas blödningar och lätt får blåmärken.

Vid kroniska leukemier utvecklas blodkropparna som de ska, men det bildas alldeles för många. Det sker en ohämmad och okontrollerad celldelning av blodcellerna. Det ger inte lika tydliga symtom och är inte en lika drastisk och aggressiv sjukdom som akut leukemi. Så länge som en kronisk leukemi följer en stillsamt förlopp kan man leva med sjukdomen i många år utan symtom. Den blir farlig först då den går in en mer aktiv fas som liknar akut leukemi.

Vissa leukemier kan man bota med cellgift medans andra kräver stamcellstransplantation. Vid stamcellstransplantation tillför man friska stamceller från en donators benmärg. Det är från benmärgens stamceller som nya blodceller kan bildas och sedan utvecklas till blodkroppar.

Jag tycker det är väldigt spännande och intressant att läsa om blodet. Nästa veckas tema har också med blodet att göra, men då handlar det om andra blodsjukdomar än cancer.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.