Efter en ganska krävande vecka var det skönt att släppa alla ”måsten” och åka hem till mamma och pappa igår. Där blev vi bjudna på en väldigt god Mårtens-(farsdags)middag med alla traditionella tillbehör, förutom svartsoppa. Svartsoppan var dock inte på något vis saknad, men med tanke på veckans studietema om blod och blodbrist så hade det varit lite passande ändå.
Anemi, eller blodbrist som man ofta säger, är globalt sett väldigt vanligt. Blodbrist uppkommer då nivån av röda blodkroppar är låg. Då blir man trött, andfådd, blek och får huvudvärk p.g.a. att kroppens organ får för lite syre. Det som kan orsaka anemi är blödningar, bristande produktion av röda blodkroppar och att de röda blodkropparna förstörs i kroppen. En vanlig anledning till att det bildas för få röda blodkroppar är brist på järn, vitamin B12 och/eller folsyra. Även många inflammatoriska sjukdomar som t.ex. reumatism kan göra att det bildas för få röda blodkroppar eftersom inflammation försämrar kroppens förmåga att använda järn. Järn är en viktig beståndsdel i de röda blodkropparnas syrebindande molekyler; hemoglobin. Det finns ärftliga sjukdomar som är kopplade till felaktigt hemoglobin som ger defekta röda blodkroppar som bryts ner fort av kroppen. Dessa sjukdomar är vanligast i Medelhavsländer, Mellanöstern och delar av Asien.
Veckan har även innehållit ett seminarium på röntgenavdelningen där vi tittat på röntgenbilder, bl.a. har vi identifierat tumörer och metastaser. Vi har också haft en mikroskopi-workshop där vi tittat på cell- och vävnadsprover i mikroskop och studerat förändringar vid leukemi och lymfom. Jag har även varit i Lund och haft ett möte med en läkare/forskare i barn- och ungdomspsykiatri. När det blir dags för projektarbete (kandidatuppsats) till våren har jag förhoppningsvis ett ett spännande arbete kopplat kring autism att ta mig an.