Tentaplugg

Om lite mindre än en vecka är det dags för den stora tentan, den största hittills under läkarutbildningen. Jag har kommit ungefär halvvägs i min inläsning och allt eftersom jag läser så sammanfattar jag den viktigaste informationen i ett dokument på datorn. Dokumentet är just nu uppe i 60 sidor, och då har jag som sagt läst ungefär hälften av det vi ska kunna. Förra terminens sammanfattning inför tentan slutade på 63 sidor, och sammanfattningen för termin två på 59 sidor. Det säger lite om hur ofantligt mycket som tryckts in under termin 5. Det är så klart väldigt spännande att läsa om alla sjukdomar, men när det är så mycket på en gång blir det nästan för bra.

Hittills har jag läst på om förkylning, öroninflammation, bihåleinflammation, halsfluss, krupp, bronkit, lunginflammation (inklusive ovanligare former som legionärssjukan, papegojsjukan m.fl.), influensa, RS-virus, tuberkulos, kikhosta, difteri, svinkoppor, acne, sårinfektioner, gasbrand, borrelia, lepra, magsår, matförgiftning, botulism, maginfluensa, turistdiarré, salmonella, kolera, urinvägsinfektioner, njurbäckeninflammation, klamydia, gonorré, syfylis, kondylom, herpes, hjärnhinneinflammation, blodförgiftning, stelkramp, mjältbrand, harpest, polio, rödahund, femte sjukan, vattkoppor, mässling, påssjuka, hepatit, HIV, TBE, gula febern, denguefeber, Ockelbosjukan, rabies, lassafeber, sorkfeber, ebola, malaria, amöbainfektion, springmask, hakmask, spolmask, flodblindhet, sömnsjuka, snäckfeber, fotsvamp, nagelsvamp m.fl.

Det svåra är inte att lära sig alla sjukdomar utan att lära sig alla mikroorganismer (bakterier, virus, parasiter, svampar) som orsakar dessa sjukdomar och hur infektionsförloppen ser ut på cellulär nivå. Men det är bara att nöta, nöta och nöta och hoppas att allt viktigt fastnar. Jag har lättast för de mer kliniska bitarna, d.v.s symtom, diagnostik och behandling. Att beskriva de bakomliggande mekanismerna långt ner på cellnivå tycker jag inte är lika spännande och därmed är jag inte särskilt bra på det.

Nu ska jag lämna bakterie- och virussjukdomarna under några dagar och koncentrera mig på bl.a. allergi, autoimmuna sjukdomar, cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, lungsjukdomar, blodsjukdomar och hjärnans sjukdomar.

Annons

En reaktion på ”Tentaplugg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.