Lång inspelningsdag

Tystnad, tagning. Kameran rullar. Varsågoda att börja!…  Vips så var vi 50 år tillbaka i tiden. Igår var det dags för min och Selmas statistmedverkan i SVT-produktionen ”Systrar”, med arbetsnamnet ”Sommaren -68”. Det blev en rolig, intressant, varm och lång inspelningsdag.

Vi hade fått tid klockan 11 för påklädning. När vi var ombytta och min peruk kommit på plats så fick vi sitta i ett rum och vänta tillsammans med andra statister. Sedan blev det uppställning och inspektion. Jag skickades tillbaka till kostymavdelningen för att få en scarf runt halsen. Som tur var byttes min varma polotröja ut mot en luftigare blus.

Sedan blev vi skjutsade till inspelningsplatsen vid S:t Paulikyrkan i Rörsjöstaden. Där blev det en del väntan innan vi samlades för en kort informationsstund och lite repetition. Därefter blev vi serverade lunch.

   

Sedan drog inspelningen igång och var inte klar förrän strax efter klockan 19. Den blev många timmar ståendes i värmen. Som tur var blev vi serverade dricka, godis och kakor mellan tagningarna. När det gjordes små korta pauser passade vi på att vila benen och satte oss på gatan.

Hade det inte varit för alla smartphones som dök upp mellan tagningarna så hade man lätt kunnat tro att vi befann oss i en annan tid. Alla statister och skådespelare var tidstypiskt klädda, bilar från förr stod parkerade vid vägen och nutida gatuskyltar hade monterats ner.

På bilden ovan skymtas huvudrollsinnehavarna och regissören. Den enda av skådespelarna som jag kände igen sedan tidigare var Hannes Fohlin ( ”Erik”, Nina Löwanders man, från tv-serien ”Vår tid är nu”). De tre kvinnliga huvudrollsinnehavarna är Maya Rung , Anna Åström, Mikaela knapp.

Min och Selmas uppgift var att stå och småprata i bakgrunden i en scen där huvudrollsinnehavarna samlas för att delta i ett demonstrationståg och sedan skulle vi gå med i tåget och ropa ”Ropen skalla, daghem åt alla”. Scenen skulle filmas i många olika vinklar och det blev flera tagningar varje gång. Jag antar att det som tog nästan en hel dag att spela in kommer att bli 1-2 minuter på film. Vi får hoppas att vi inte blir bortklippta och att man kan se oss skymta förbi när tredje och sista avsnittet av ”Systrar” visas i vinter.

Annons

2 reaktioner på ”Lång inspelningsdag

  1. Hej Sara! Det är så roligt att läsa dina inlägg. Det är som man själv vore med i filmen, och då slipper man dessutom all er väntan o hetta. Ha det riktigt gott och jag önskar er en riktigt skön semester i Polen! Kram från Ingrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.