Första veckan på T6

I måndags började jag termin 6 (T6) på läkarprogrammet. Nu är utbildningen inne i en helt ny fas. Tidigare terminer har varit väldigt teoretiska medans den här sista halvan av utbildningen är mer praktiskt inriktad. Innan praktiken drar igång har vi två introduktionsveckor, varav den första nu är avklarad. Det har varit långa dagar med fullspäckat schema. Förmiddagarna har bestått av 4 timmar med föreläsningar och eftermiddagarna har bestått av praktisk träning och studiebesök.

Den här veckan har främst handlat om röntgen och andra bilddiagnostiska metoder. Vi har fått en introduktion i att skriva röntgenremisser, fått teoretisk kunskap om bilddiagnostik, fått en rundvisning på röntgenavdelningen och tittat på utrustning och olika röntgenundersökningar och vi har även fått se och prova på olika ultraljudsundersökningar. Inom bilddiagnostik finns det många olika undersökningsformer:

  • ”vanlig” röntgen, s.k. slätröntgen, som används för att titta på t.ex. skelettet eller lungorna.
  • CT, även kallad datortomografi eller skiktröntgen, som ger en bättre och mer detaljerad bild än vanlig röntgen. Metoden är bra vid undersökning av t.ex. hjärnan, bröstkorgen och buken. Nackdelar är att patienten oftast måste få ett kontrastmedel samt att stråldosen är mycket högre än vid vanlig röntgen. Barn bör undvika CT-undersökningar.
  • MR, d.v.s. magnetressonanstomografi, som används för att undersöka kroppens mjukdelar och inre organ. Med hjälp av MR kan man få en ännu mer detaljerad bild än vid CT. MR är ingen röntgenmetod, det betyder att patienten inte utsätts för någon joniserande strålning vilket är en stor fördel. Nackdelen är att undersökningen tar väldigt lång tid, patienten måste ligga helt stilla, kontrastmedel behövs ofta och undersökningen är dyr.
  • ultraljud, som är en väldigt skonsam undersökningsform och bra att använda för att undersöka barn, bukens organ och kroppens blodkärl.
  • PET (Positronemissionstomografi), som är ett väldigt bra komplement vid cancerutredningar för att utreda metastasspridning i kroppen och tumörernas aktivitet. Metoden bygger på att kameran detekterar radioaktivitet från ett radioaktivt inmärkt kontrastmedel som ges till patienten. Cancertumörer tar upp mer av kontrastmedlet jämfört med frisk vävnad.
  • Scintigrafi, som är en liknande metod som PET används främst för att undersöka skelettmetastaser men kan även användas för att undersöka t.ex. lungor och njurar.

Vi har fått se hur alla dessa apparater och metoder fungerar. Vi har även fått prova undersöka varandra med ultraljud. Vi har tittat på bukens organ samt undersökt halsens artärer. M.h.a. ultraljud kan man t.ex. se gallstenar i gallblåsan. Eftersom jag vet att jag har gallstenar kunde jag passa på att själv se mina stenarna och kontrollera att de inte påverkat gallgångarna, samt låta mina kursare se hur det ser ut. När det gäller ultraljudsundersökning av halsartärerna letar man efter kärlförträngningar. Blodpropp i hjärnan (stroke) beror ofta på förträngningar, s.k. plack, i halsartärerna som lossnar och tar sig upp till de små kärlen i hjärnan som täpps igen. Förstadiet när små plack vandrar vidare och fastnar och orsakar syrebrist i hjärnan för en kort stund innan de löses upp av sig själv kallas TIA. Nu vet jag att mina halsartärer är fina och blodflödet i dem är bra.

Förutom att vi lärt oss om olika bilddiagnostiska metoder så har vi repeterat och tränat på hur man gör en basal manuell kroppsundersökning. Vi har två och två tillsammans med en läkare per studentpar lyssnat på varandras hjärta och lungor. Vi har undersökt lymfkörtlar, sköldkörtel, perifera pulsar samt gjort en bukundersökning. Vi har även undersökt det arteriella blodflödet i fötterna genom att mäta artärtrycket i fotlederna m.h.a. dopplerteknik.

Som en bonus har jag alltså fått en grundläggande hälsoundersökning den här första veckan av terminen!

En reaktion på ”Första veckan på T6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.