Min praktik på mag- tarmavdelningen flyter på och jag har snart varit där i 3 veckor. Jag jobbar på tillsammans med underläkarna och gör så mycket som möjligt; är med och rondar, skriver in patienter och skriver ut patienter. Igår var jag på plats på avdelningen lite tidigare på morgonen för att kunna gå med undersköterskorna och sjuksköterskorna när de tog blodprover och gav injektioner. Jag tränade på att ta kapillärprov (stick i fingret), venös blodprovstagning i armvecket, subkutan injektion (injektion av läkemedel i underhudsfettet) och intravenös injektion (injektion av läkemedel direkt i blodbanan via en ven). Idag fick jag vara med vid koloskopiundersökningar. Då tittar man in i tarmen med hjälp av en kamera som sitter på en långa slang som förs upp i tjocktarmen (kolon) via ändtarmen.
Men det som har varit mest spännande hittills under praktiken var söndagens pass på Akuten. Jag gick bredvid medicinjourläkaren hela dagen och fick se många intressanta fall. Under terminens gång ska vi vara en vecka på akuten under dagtid (vardag), en vecka under kvällstid (vardag) samt en helgdag. Mina resterande pass på akuten är planerade sist på terminen, kring jul och nyår. Akuten i Malmö är uppdelad i olika delar; medicinakuten, kirurgakuten och ortopedakuten. Förutom att kategorisera patientens symtom så görs även en bedömning av symtomens allvarlighetsgrad. Det svårast sjuka patienterna hamnar direkt på ett akutrum där akutteamet tar vid. De patienter som inte befinner sig i ett livshotande tillstånd men som ändå inte är stabila hamnar på akutens övervak. Där övervakas de av personal hela tiden och är uppkopplade till EKG m.m. Övriga patienter placeras i enskilda undersökningsrum/behandlingsrum där de tyvärr kan få vänta flera timmar ibland innan någon läkare har tid.
Jag fick vara med och se hur det gick till när en patient kom med ambulans direkt till akutrummet. Patientens kläder klipptes snabbt upp för att personalen fort och lätt skulle komma åt att koppla upp patienten till diverse medicinsk utrustning. Patientens alla värden, EKG-kurva m.m. visades på stora skärmar så att alla i akutteamet kunde se. Även journal, läkemedelslista m.m. visades på skärmarna. När läkaren gjort en första undersökning, sköterskorna satt nål och gett smärtstillande sprang läkare, sjuksköterska och undersköterska (och jag) iväg med patienten till röntgen för en akut datortomografi av det skadade området. En bärbar skärm sattes fast på sängen för att kunna fortsätta övervaka patientens andning, puls m.m. Även en akutväska bars med om något skulle hända.
Under dagen fick jag även vara med och ta hand om en patient som när den kom in var vaken, men sedan blev mer och mer medvetandesänkt och tillslut nästan medvetslös samtidig som snabb-sänkan (CRP) visade på en kraftig infektion och en akut datortomografi av hjärnan inte visade på någon blödning. Läkaren misstänkte en bakteriell meningit (hjärnhinneinflammation) vilket är en väldigt allvarlig infektion som kräver snabb antibiotikabehandling i stora doser direkt i blodet. Enda sättet att säkert diagnostisera en sådan infektion är att ta ett prov på ryggmärgsvätskan. Ryggmärgsvätska är det samma som cerebrospinalvätska, alltså den vätska som omger hjärnan och ryggmärgen. Så jag fick vara med när de gjorde en akut lumbalpunktion, d.v.s. stack in en nål mellan två ryggkotor i ländryggen (lumbalkotor) in i ryggmärgskanalen strax nedanför ryggmärgens slut för att tappa ut lite ryggmärgsvätska för analys.
Dagen på Akuten bjöd på många spännande fall. Jag fick även träffa en patient som fått frätande syra i ena ögat. Som tur var slutade det väl. Det är verkligen stor skillnad mellan att vara på Akuten och en vårdavdelning. Under mina veckor på mag- tarmavdelningen har det inte varit så mycket dramatik, vilket kanske är tur det.
Tack, Sara; för att du tar dig tid att skriva här! Det är så intressant att följa din utbildning till läkare.
Roligt att du tycker det!
Mycket spännande och intressant. Fantastiskt att du hinner med allt. Man blir sååå imponerad. Kram.