Oskar leker och skriver

Det är härligt att se hur mycket Oskar utvecklas just nu! Nästan varje dag upptäcker vi ett nytt framsteg. Han vill vara med på ett annat sätt än tidigare, han tar efter och hittar på egna lekar och han skriver ord i olika sammanhang.

Han kan skriva sitt namn både med penna och tangentbord. På förskolan har han skrivit alla färger på engelska med penna i respektive färg! På Ipaden skriver han själv in vad han vill söka efter på Youtube. Han skriver utan problem ”Babblarna”. Maken har hittat en perfekt app till Oskar. Den går att ställa in på vilket språk man vill. Man skriver in ett ord, och så läser programmet upp det man skrivit. Det blir som att appen ger en röst åt Oskar. Han tycker det är ganska kul att skriva, men Oskar har inte lärt sig att använda appen i kommunikativt syfte ännu. Han skriver mest sådant som han just sett eller hört. Jag är förvånad över hur bra han kan stava! Han måste ha ett otroligt minne för ordbilder och ordkombinationer. För mig veterligen är det inte många 5-åringar som stavar ”hatt” med två t eller ”mannen” med två n. När Oskar tittar och lyssnar på filmer med Nicke Nyfiken och Mannen med den gula hatten skriver han spontant ner ord som han snappar upp, och filmerna han ser är inte textade! Men ordens stavning har han säkert lärt sig från t.ex. böcker och filmernas titlar.

 

Kanske inte helt lätt att se, men Oskar har skrivit black, orange, purple, green, red, brown, blue och yellow.

På förskolan berättade de i torsdags att Oskar varit med ett par andra pojkar och lekt tagen. Det är ett stort framsteg att han vill leka med andra barn och förstår leken. Så underbart att han har kompisar på förskolan som bjuder in honom i leken.

Selma längtar så efter julen och när de äntligen började träna till skolans luciatåg i fredags var hon snabb med att ta hem sånghäftet för att öva hemma. När vi satt hela familjen i soffan i fredagskväll och sjöng julsånger så drog sig inte Oskar undan med händerna för öronen som han annars brukar göra. Istället gick han och satte sig vid keyboarden och började spela. Han klinkade på tangenterna när vi sjöng. Inte för att han spelade de toner som vi sjöng, långt ifrån. Men bara det att han förstod sammanhanget och ville vara en del av det vi höll på med gjorde mig alldeles varm i hjärtat.

Igår kväll pekade Oskar på bilden av sitt favortichoklad. Jag förstod mycket väl att det var Twix han ville ha, men för att ta kommunikationen ett steg längre bad jag honom även att skriva vad han ville ha. Till min stora förvåning skrev han klart och tydligt TWIX på lappen. Glad åt detta framsteg vände jag ryggen till för att snabbt skriva till maken, som var på jobbet, för att berätta vad som hänt. I nästa sekund hör jag hur kaffebryggaren fräser och bubblar. Dumt nog har vi alltid sladden i eftersom bryggaren sätts igång på timer på morgonen så kaffet är klart lagom till frukostdags. Jag upptäckte att Oskar stoppat i chokladen i kaffebryggaren och startat den. Jag såg också att han på iPaden tittade på ett avsnitt av Nicke Nyfiken där han gör egen juice av allt möjligt som han tycker är gott. Oskar låtsades att kaffebryggaren var en juicemaskin och gjorde likadant som Nicke! Sedan lekte Oskar hela kvällen med kaffebryggaren och jag lät honom hållas. Det är första gången jag sett Oskar leka på det här viset. Han stoppade i choklad i kaffebryggaren, tryckte på knappen, tog ut kannan och låtsades dricka sin juice. Så fort han vaknade i morse ville han leka samma lek igen, fast nu var det frukostmackorna som fick åka ner i kaffebryggaren och bli till juice. 🙂

 

  

Annons

4 reaktioner på ”Oskar leker och skriver

 1. Ni är en fantastisk familj och du är en fantastisk berättare!!!🐒❤🐒
  Hälsa o krama alla från mig!!!
  Jag är precis lika glad för Nicke Nyfiken som Oskar!
  Jag kunde inte skriva som femåring.
  Fortsätt Lycka Till!
  Kramar från Ingrid

 2. Åh vad glad man blir av att läsa om duktiga Oskar.
  Vilken app är det som din make har hittat? Har nämligen själv en pojke som har autism och tycker om att skriva och stava. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.