Lungavdelningen

Jag har nu varit en vecka på lungkliniken. Först två dagar i Lund och sedan tre dagar i Malmö. I Lund fick jag vara med vid bronkoskopiundersökningar där man går ner med en tunn slang med en kamera i luftvägarna. Då kan man se hur bronkerna ser ut invändigt. Det går även att föra in små instrument genom slangen för att ta prover på misstänkta tumörer. Det är otroligt vilken bra teknik det finns och hur tydligt man kan se. Det går att ta prover med millimeterprecision även om kameran inte kommer ända ner i de minsta luftvägarna. Med hjälp av speciell röntgen- och datorteknik kan man skicka ner en liten, liten prob för att ta prover där kameran är för stor för att komma till. Lungavdelningen i Lund ligger högst upp i Blocket på 12:e våningen och bjuder på en fantastisk utsikt.

I Malmö ligger lungavdelningen och lungmottagningen i en fin, nybyggd byggnad. I Malmö har jag varit med och rondat, fått undersöka patienter, skrivit remiss och varit med på KOL-teamets mottagning. Vanligtvis sköter vårdcentralen behandlingen av KOL-patienter, men de svårast sjuka patienterna kommer till lungmottagningen istället. Jag har också fått vara med och se när de sätter drän för att tappa lungsäcken på vätska.

Lungsjukdomar är i teorin ganska tråkiga och deprimerande enligt mig, så mina förväntningar på veckan var inte så höga. Men jag måste säga att detta har varit en av de bättre veckorna under terminen. Läkarna jag mött har varit väldigt trevliga och engagerade. Jag har fått se och göra en hel del och har lärt mig mycket. KOL och lungcancer har tyvärr ganska dålig prognos och det måste vara fruktansvärt att inte kunna andas ordentligt. Jag har fått mycket större förståelse för lungsjukdomar och patienternas svåra situation. Tyvärr så är rökningen en stor orsak till mycket av lidandet. Tänk om alla rökare fick en praktikvecka på lungkliniken, då tror jag många skulle få sig en ordentlig tankeställare. För mig är det helt obegripligt att cigaretter fortfarande är lagliga.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.