En eftermiddag med Selma

Igår var det dags för ny kontroll av Selmas arm som hon bröt i somras. Röntgen i somras visade en kvarstående felställning efter att frakturen var läkt. Men eftersom Selmas skelett fortfarande växer menade ortopederna att kroppen själv skulle se till att benen i armbågen så småningom hamnade rätt igen, och att någon operation därför inte var nödvändig. Vid återbesöket i höstas såg det bättre ut, men det var inte helt bra. Så igår begav vi oss alltså till Lund för en ny röntgen och ortopedbedömning. Nu såg det mycket bättre ut och det behövs inga fler kontroller! Så skönt!

Eftersom Selma hade tid för röntgen kl.12 och sedan tid på ortopedmottagningen kl 12.30 avslutade vi sjukhusbesöket med en sen lunch i solen utanför. Utanför ”Blockets” huvudentré står det food trucks som säljer mat vid lunchtid och det doftade så gott när vi passerade så vi slog till på lite fish and chips.

Sedan tog vi bussen tillbaka till Malmö och passade på att köpa nya vårskor och handla några böcker på bokrean. Vi avslutade med en fika. När vi satt och fikade sa Selma ”Hade det inte varit för att jag bröt armen i somras hade vi nog inte haft en sådan här mysig eftermiddag en vanlig onsdag”. Inget ont som inte har något gott med sig….

På söndag ska jag ta med Oskar på en liten utflykt som jag hoppas han kommer att gilla.

2 reaktioner på ”En eftermiddag med Selma

 1. Jag har följt din blogg ett tag och tycker du skriver så fint 😉
  Så fin familj du har och vilken bra mamma du är på ALLA sätt!
  Har en dotter som kommer utredas för autism och känner igen så mycket av det du skriver. Det jag tycker är så svårt är när hon måste få sin vilja, tex svårt att avbryta henne mitt under någon aktivitet. Hur gör du?
  Tack ännu en gång för denna fina blogg

  1. Hej!
   Stort tack för din fina ord!
   När Oskar var mindre var det jättesvårt att avbryta roliga aktiviteter. Vi hittade aldrig något riktigt bra sätt. Men det som fungerade bäst var att snabbt få hans tankar på annat, att erbjuda något som var nästan lika bra som det som måste avslutas. T.ex. favoritbullarna/favoritkexen eller surfplattan. Jag minns t.ex. när vi badade i pool och Oskar aldrig ville gå upp. Då gällde det att vi tillslut bestämt lyfte upp honom ur vattnet, gav honom något han tyckte om, snabbt satte honom i vagnen och körde iväg så att vattnet försvann utom synhåll.
   Nu när han blivit lite äldre går det mycket bättre att avsluta en rolig aktivitet, även om det fortfarande är svårt att avsluta just poolbad. Vi brukar säga åt honom i förväg att nu är det sista gången, sedan måste vi sluta. Vi brukar också visa bild på vad vi ska göra härnäst. Ibland har vi en en enkel bildkarta som visar två saker; vad vi ska göra först och vad vi sak göra sedan.
   Jag vet att många barn blir hjälpta av visuell tidsnedräkning som visar hur lång tid det är kvar tills aktiviteten måste avslutas, men det är inget som vi har provat.
   För Oskars del verkar det som att han har förstått nu att bara för att det roliga tar slut just nu, så innebär det inte att han aldrig mer får göra det igen. Tidigare var det svårt för hon att t.ex. släppa surfplattan när vi skulle åka till förskolan. Då fick han ha med den i bilen på väg dit och sedan lägga den i stolsfickan framför hans plats i bilen. På eftermiddagen när jag hämtade så visste han att den låg kvar där och han kunde använda den igen. Nu lägger han utan problem surfplattan i hallen innan det är dags att åka hemifrån. Jag tror han är trygg med att veta att den kommer ligga kvar på samma ställe när han kommer hem.
   Lycka till! Och tack för att du läser min blogg!
   Mvh Sara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.