Reumatologi

Nu har jag en två veckors placering på Reumatologen. Första veckan är avklarad, och förutom en del teoretisk undervisning har vi tränat på att undersöka kroppens leder, varit med och träffat patienter på mottagningen, tittat på när patienter fått kortisoninjektioner i inflammerade leder och så har vi varit en eftermiddag i Lund på reumatologavdelningen och träffat inneliggande patienter. I Malmö finns ingen reumatologavdelning utan bara en mottagning dit patienterna kommer under dagtid på inbokade undersökningar och behandlingar.

Reumatologi omfattar olika sjukdomsgrupper där den största gruppen består av artriter, d.v.s. sjukdomar med inflammation i lederna. Dit hör bl.a. reumatism (reumatoid artrit), psoriasisartrit, gikt och ankyloserande spondylit (Bechterews sjukdom). En annan grupp av sjukdomar är de inflammatoriska sjukdomar som främst påverkar andra organ än lederna men där det även finns en komponent av värk i symtombilden, t.ex. SLE (inflammation i kroppens inre organ), Sjögrens syndrom (inflammation i saliv- och tårkörtlar) , bindvävssjukdomen systemisk skleros och olika vaskulitsjukdomar där kroppens blodkärl är inflammerade.

Många reumatiska sjukdomar är kroniska och tidigare har patienter som levt länge med sin sjukdom fått mycket stora besvär. Det är många patienter som fått sina leder förstörda av reumatism. Men tack och lov så kommer nästa generation läkare aldrig behöva se reumatismpatienter med deformerade händer och fötter. Sjukdomsprognosen har revolutionerats tack vare utvecklingen av effektiva läkemedel. För ca 20 år sedan kom de första s.k. biologiska läkemedlen bestående av antikroppar som stoppar den inflammatoriska processen i ett tidigt skede så att led-destruktion förhindras. Det är dyra och komplicerade behandlingar som ges som sprutor eller dropp. Men effekten är oftast mycket bra. Tyvärr finns det dock ingen behandling som kan rädda redan skadade leder. För de patienter som haft reumatism under lång tid, innan de nya medicinerna kom, och där sjukdomen hunnit förstöra lederna har den nya behandlingen tyvärr inte samma goda effekt. Men för alla nya reumatismpatienter ser framtiden ljus ut och inom snar framtid kommer skräckbilder av förstörda leder bara finnas i historieböckerna. Tänk så fantastisk utvecklingen är! Jag kan återigen konstatera vilken spännande värld jag får ta del av. Läkemedelsutveckling och medicin är det mest spännande jag vet!

En reaktion på ”Reumatologi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.