Termin 7 avklarad

Igår fick jag det efterlängtade beskedet som jag väntat på sedan i torsdags; att jag uppnått godkänt tentaresultat! Nu kan jag andas ut och verkligen njuta av sommarledigheten utan att behöva tänka på studierna. Nu är jag behörig att börja termin 9. Men innan dess ska ju termin 8 klaras av. Systemet är sådant att man har en termin på sig att ta igen ev. missade moment, inlämningsuppgifter och prov. För att påbörja termin 3 måste termin 1 vara godkänd, för att påbörja termin 4 måste termin 2 vara godkänd o.s.v. Jag har ingenting som släpar efter utan allt som ska klaras av är avklarat.

Tentan vi gjorde i förra veckan var en teoretisk sådan. De praktiska proven har vi gjort under terminens gång. Det var nytt att tentan var helt digital. Tentan gjorde vi på surfplattor som delades ut i tentasalen. Varje fråga (totalt 100 frågor) hade fyra svarsalternativ och det gällde att välja det mest lämpliga svaret. Förutom att uppnå en viss totalpoäng var man också tvungen att uppnå en viss poäng inom varje ämnesområde. Ämnena som vi tenterade av var neurologi, ögon, öron-näsa-hals, hud, reumatologi och infektion. Jag uppnådde godkäntgränsen för den totala poängen med råge, men jag gjorde majoriteten av mina missar på öron-näsa-hals-delen. Som tur var räckte poängen även på den delen. Det hade varit riktigt irriterande att behöva göra om hela provet bara för att man missat en del.

Absolut bäst resultat fick jag på neurologidelen och därefter hud och infektion. Där presterade jag en bit över medelvärdet. Det är just dessa ämnen som jag tycker är mest intressanta och haft lättast för under terminen.  Sämst presterade jag på öron-näsa hals och därefter ögon.

Det har varit många sjukdomar och behandlingar att hålla i huvudet inför tentan. Jag vet inte hur många, men säkert flera hundra. Några av de tillstånd vi har läst om är:

Neurologi: skallskador, blödningar i hjärnan, stroke, hjärntumörer, huvudvärk av olika typer, yrsel, epilepsi, MS, ALS, Parkinsons sjukdom, Huntingtons sjukdom, Myastenia Gravis, Guillain Barré, polyneuropati, resless legs, essentiel tremor (skakningar), sömnstörningar, demenssjukdomar m.m.

Ögon: närsynthet, långsynthet, ålderssynthet, skelning, grå starr, grön starr, åldersförändringar i gula fläcken, synnervsinflammtion, glaskroppsavlossning, glaskroppsblödning, näthinneavlossning, proppar i ögats kärl, blödningar i ögat, bindhinnekatarr, inflammtion i hornhinnan, inflammtion i iris, frätskador, petskador, främmande material i ögat, m.m.

Öron-näsa-hals: örononflammation, hörselgångsinflammation, öronkatarr, hörselnedsättningar, godartad lägesyrsel, virus på balansnerven, Ménières sjukdom, nästäppa, allergi, näspolyper, luktstörningar, främmande föremål i näsan, näsblödning, bihåleinflammation, halsfluss, halsböld, förstorade halsmandlar, tonsillcancer, heshet, stämbandscancer, sväljningssvårigheter, halscystor, falsk krupp, spottkörtelinflammation, ansiktsfrakturer, m.m.

Hud: Eksem, psoriasis, akne, rosacea, perioral dermatit, nässelfeber, läkemedelsutslag, medaljongsjukan, höstblåsor, femte sjukan, svinkoppor, mollusker, vårtor, ringorm och andra svampsjukdomar, bensår, födelsemärken, malingt melanom, basalcellscancer, skivepitelcancer, pyogent granulom, smultronmärken, eldsmärken, kutan lupus erythematosus, blåssjukdomar, granuloma annulare, borrelia, herpers, bältros, skabb, kondylom, klamydia, gonorré, syfilis m.m.

Reumatologi: Reumatism, artros, ankyloserande spondylit, psoriasisartrit, reaktiv artrit, gikt, jättecellsarterit, granuomatos med polyangit, mikroskopisk polyangit, IgA-vaskulit, Behcets syndrom, SLE, antifosfolipidsyndrom, Sjögrens syndrom, polymyosit, systemisk skleros, sarkoidos, fibromyalgi m.m.

Infektion: Blodförgiftning, hjärnhinneinflammation, lunginflammation, infektion i hjärtklaffarna, urinvägsinfektion, njurbäckeninflammation, sorkfeber, rosfeber, gasbrand, sårinfektioner, stelkramp, djurbett, harpest, ledinfektioner, salmonella och andra tarminfektioner, vinterkräksjuka, malaria, denguefeber, tuberkulos, hepatit, HIV m.m.

Tänk att nu är 7 terminer av 10 genomförda. Jag tycker de här 3,5 åren har gått väldigt fort och nu är det bara 1,5 år kvar av utbildningen. Till nästa sommar, när jag är klar med termin 9, får jag börja vikariera som underläkare.

 

3 reaktioner på ”Termin 7 avklarad

 1. Hurra! Starkt jobbat!
  Kul att få följa dina och familjens äventyr här.

  Snart får du ändra bloggens namn… 🙂

  Glad sommar
  Klara

 2. Stort Grattis!
  Oh vilken känsla att klara terminen, njut nu av sommarlov nu!

  Själv har jag också avklarat terminen och till höst ska jag påbörja mitt examensarbete. Eftersom jag läser på halvfart så blir jag förhoppningsvis klar sommar 2020.
  Tiden går fort och snart har man dubbelexamen!

  PS: frågade min man vad han tyckte om kursdelen öron-näsa-hals under studietiden , och han höll med🙈. Han är öron-näsa-häls specialist och arbetar med huvud/hals/tumörkirurgi och stortrivs 🙂

  Alltid kul att läsa din blogg!
  Mvh/Apotekare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.