Från Ortopeden till Kirurgen

Förra veckan avslutade jag den krävande ortopediplaceringen. Det var fyra innehållsrika veckor med praktik på operation och ortopedmottagningarna i både Malmö och Trelleborg, en av de tre ortopedavdelningarna i Malmö, ortopedakuten och handkirurgen. På akuten har jag fått ta egna patienter som jag undersökt och sedan skickat till röntgen. Det som är bra, men också lite tråkigt med ortopedi är att man är så beroende av röntgen. Det är bra med röntgen eftersom det oftast ger ett tydligt svar på vad är för skada (lite som ett facit), men det är också jobbigt att vara så beroende av det. Handläggningen på akuten drar ofta ut på tiden just för att man behöver vänta på tid för röntgen och sedan på röntgensvaret. I förra veckan gick jag med en väldigt trevlig ortoped på operation som lät mig vara med och assistera vid en knäskålsfraktur. Operationer kan annars bli lite långtråkiga när man bara står och tittar på, men nu fick jag hjälpa till och hålla hakar, suga bort gammalt blod och sy lite grann. Förutom långa dagar av praktik har vi under de fyra ortopediveckorna haft både praktiskt och teoretisk undervisning som krävt en del förberedelser samt gjort fem skriftliga inlämningsuppgifter.

Den här veckan har jag påbörjat min fem veckor långa kirurgiplacering, och enligt schemat verkar den tack och lov inte vara lika krävande som ortopediplaceringen. Jag har denna vecka varit på en av sjukhusets fyra kirurgavdelningar där jag trivts väldigt bra. Kirurgikursen vi läser är med fokus på allmän kirurgi, d.v.s. bukkirurgi. Inom SUS är bukkirurgin uppdelad så att Lund främst opererar övre bukåkommor som rör sjukdomar i magsäck, lever, gallblåsa och bukspottkörtel och SUS Malmö främst opererar nedre bukåkommor som rör sjukdomar i tarmarna (t.ex. cancer och tarmvred) och bukväggen (bråck). Avdelningsarbete består av många möten/ronder och administrativa uppgifter. Morgnarna har börjat klockan 7.30 med kirurgernas morgonmöte med rapport från nattjouren, sedan har det varit röntgenmöte med genomgång av röntgenbilder från senaste dygnets röntgenundersökningar av inlagda patienter. Därefter ett tredje möte för att gå igenom dagens operationsprogram och fördelning av arbetet. Väl på avdelningen börjar man med med s.k. pulsmöte med sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeut, fysioterapeut, dietist och kurator. Då går man snabbt igenom patienterna och planerade undersökningar, insatser och utskrivningar under dagen. Därefter börjar ronden. Först en sittande rond med sjuksköterskorna som rapporterar hur patienterna mår, hur natten varit och om det uppstått några problem sedan eftermiddagsronden dagen innan. Sedan är det dags att gå runt och ronda patienterna. Man pratar en kort stund med varje patient, frågar hur de mår, undersöker magen och lägger upp en plan för kommande dygn. Sedan är det dags för administrativt arbete som att skriva journalanteckningar, ordinera läkemedel, beställa röntgen eller andra undersökningar, ringa och rådfråga andra läkare som t.ex. infektion- eller smärtläkare. Det är kanske inte de mest spännande arbetsuppgifterna men väldigt nyttigt att lära sig. I princip alla läkare börjar sin karriär som underläkare på någon vårdavdelning och då är det detta man förväntas göra.

Nästa vecka ska jag vara på kirurgakuten. Då blir det säkert mer spännande och lärorikt på ett annat sätt. Där är den stora utmaningen att sortera patienterna rätt, ta reda på vilka som har ofarliga åkommor och kan skickas hem och vilka som behöver läggas in för operation.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.