Intellektuell funktionsnedsättning/ utvecklingsstörning

Intellektuell funktionsnedsättning (IF) är ett det namn sjukvården idag använder sig av för att benämna utvecklingsstörning. Kanske klingar det bättre än utvecklingsstörning. Men oavsett vilket ord man använder så avses samma sak, nämligen en nedsatt begåvningsnivå (IQ under 70) som medför svårigheter att förstå och lära sig saker. Det gäller både teoretiska och praktiska saker. Jag väljer att fortsätta använda ordet utvecklingsstörning eftersom de flesta vet vad det betyder och det är mycket lättare att säga än intellektuell funktionsnedsättning som blir för långt att använda i dagligt tal.

Det har varit tydligt ganska länge att Oskar har en utvecklingsstörning men graden har aldrig fastställts. Utvecklingsstörning delas in i nivåerna lindrig, medelsvår, svår och mycket svår. Eftersom Oskars svårigheter i vardagen är ganska stora så har vi trott att graden av utvecklingsstörning nog också är ganska svår. Nu har han genomgått en psykologbedömning med omfattande tester för att fastställa graden av utvecklingsstörning. Enligt psykologen var han svårbedömd och presterade väldigt ojämnt inom de olika områdena, men att han ändå överlag presterade betydligt bättre än förväntat. I testningen har psykologen försökt att ta bort/kompensera för de svårigheter som autismen ger och bara försöka bedöma själva begåvningsnivån. Då visar det sammanlagda resultatet på en lindrig utvecklingsstörning, med en IQ strax under 70. Enligt psykologen ligger Oskars begåvningsnivå enligt testerna på en fyra-femårings nivå. Men testerna inkluderar ju inte viktiga funktioner som verbal förmåga eller färdigheter som att gå på toaletten eller klä på sig själv.  Det som försvårar för Oskar är främst hans grava autism, men den hjälper honom också ibland eftersom den ger honom ett bra minne för detaljer och en vilja att lära sig sådant som intresserar honom. Men att lära sig nya saker som det inte finns intresse för är mycket svårt. Autismen gör det svårt att hitta motivation till sådant han inte ser nyttan/glädjen av och utvecklingsstörningen försvårar inlärningen generellt.

Jag är lättad över att Oskar nu fått nivån av utvecklingsstörningen fastställd så att han har rätt till en plats i särskolan. Jag är också väldigt glad över att utvecklingsstörningen inte är så svår som vi först befarade. Med rätt insatser och ett bra stöd i skolan så finns det potential för att Oskar kanske kan lära sig läsa (inte bara memorera ord) och räkna lite grann och kanske börja kommunicera med hjälp av ett kommunikationssätt anpassat för honom. Enligt psykologen så finns det möjlighet att Oskar kommer nå en tio-elvaårings nivå.

Vi ska få tillgång till en kommunikationsapp till surfplattan som bygger på skriftlig kommunikation, men som förtydligar det som skrivs med både tal och bilder. Oskar visar tydligt att det är genom skrift vi kan nå honom och eventuellt få honom att kommunicera mera. Tal eller teckenspråk är alldeles för svårt för honom.

Nu ska psykologen skriva ett långt utlåtande som ska skickas till grundskoleförvaltningens särskolesamordnare. Sedan ska alla fyra utlåtandena från psykolog, läkare, specialpedagog och kurator granskas och bedömas. Jag håller tummarna för att resten av processen löper smidigt och att Oskar till hösten kan börja i en särskola med rätt stöd för honom.

Begåvningsnivån i befolkningen följer en normalfördelningskurva. De allra flesta ligger inom spannet för normalbegåvning med IQ kring 100. Spannet 70-85 räknas som låg begåvning och IQ under 70 räknas som intellektuell funktionsnedsättning/utvecklingsstörning.

 

Utvecklingsstörning (us) IQ Kognitiv ålder
Lindrig (lätt) us 50-69 9-12 år
Medelsvår (måttlig) us 35-50 6-8 år
Svår us 20-35 3-5 år
Grav us under 20 0-2 år

(Källa: Stockholms läns landsting)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.