Underläkarvikariat

Jag är så glad! Jag har lyckats få ett vikariat som underläkare i sommar. Sådana tjänster växer inte på träd och är väldigt eftertraktade. Tjänsterna annonseras inte ens ut, utan man måste själv aktivt söka rätt på ansvariga personer på klinikerna och fråga om de behöver förstärkning under sommaren. Efter nio avklarade terminer (av totalt elva) på läkarprogrammet har man rätt att arbeta som underläkare, vilket nästan alla läkarstudenter vill göra på sommarloven. Vi är många som vill ha dessa underläkartjänster och så klart prioriteras sökanden med flest antal avklarade terminer och särskilt de som har läkarexamen eller till och med är legitimerade efter fullgjord AT.

Från termin 9 på läkarprogrammet fram till specialisttjänstgöring (ST) räknas alla som underläkare. Först är man läkarstudent/läkarkandidat, sedan läkare innan examen, därefter examinerad läkare, för att sedan bli AT-läkare. Efter avklarade AT (allmäntjänstgöring i minst 18 månader) är man legitemerad läkare. Som legitimerad läkare kan man sedan specialisera sig inom ett specifikt område för att efter fem år bli specialist. Därefter kan man så småningom söka tjänst som överläkare.

Anledningen till att så många läkarstudenter vill arbeta som underläkare på sommarloven är inte enbart p.g.a. att det är roligt, lärorikt och ger ett välbehövligt tillägg till studiemedlet från CSN, det är också en värdefull merit inför ansökan till AT. Tyvärr finns det inte lika många AT-tjänster som det finns nyutexaminerade läkare så konkurrensen om AT-platserna är stenhård. Väntetiden för en AT-plats på SUS är i genomsnitt ca 10 månader, d.v.s. det krävs 10 månaders arbete som underläkare förutom personlig lämplighet och en lyckad anställningsintervju. Helst ska man ha arbetat på det sjukhus man söker AT på, eller i alla fall inom samma region. Om allt går som det ska så kommer jag få ihop 2,5 månaders vik.tid i sommar och det ger mig förhoppningsvis även bra referenser att ange i AT-ansökan. Andra meriterande faktorer vid AT-ansökan är tidigare erfarenhet (arbete efter annan akademisk utbildning), forskning och anknytning till AT-orten. Jag gör allt för att försöka få en AT-plats i Malmö/Skåne och gärna så snabbt inpå examen som möjligt. Väntetiden för AT är kortare i andra delar av landet, men jag tänker absolut inte flytta från familjen i 18 månader.

Jag fick första indikationen om en möjlig sommaranställning för några veckor sedan. Sedan kom Corona i mellan, men i veckan fick jag äntligen möjlighet att träffa ansvarig läkare som gav mig beskedet att tjänsten är min.  Så i sommar kommer jag att jobba på Mag- och tarmavdelningen och på Mag- och tarmmottagningen på SUS här i Malmö. Det tillhör det medicinska området gastroenterologi och hepatologi vilket betyder sjukdomar i mag- tarmkanalen och levern. Det ska bli väldigt spännande och lärorikt! Det känns både kul och lite läskigt att få prova på att stå på egna ben som läkare. Den enda nackdelen med att jag lyckades få ett underläkarvik. är att det blir mindre ledig tid tillsammans med familjen i sommar, men å andra sidan är det kanske rätt sommar att arbeta på då det inte är läge för några utlandsresor. Förra sommaren var en extra lyxig långledig sommar med barnen och planen redan då var att istället försöka jobba desto mer den här sommaren.

2 reaktioner på ”Underläkarvikariat

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.