Första tentan klarad

Jag har fått tillbaka Grundkurs-tentan som jag gjorde i mitten av mars. Resultatet blev som väl var godkänt. (Aningen blir man underkänd eller godkänd, några andra betyg ges inte.) Gränsen för godkänt var 60 % rätt svar. Det kan tyckas som en låg gräns, men med tanke på all kunskap man ska försöka tillgodogöra sig och att inga specifika inläsningsanvisningar ges så tycker jag det är en försvarbar nivå. Jag har varit lite nervös för resultatet eftersom jag inte gillade tentans upplägg. Det var inte så många frågor som kunde besvaras med fritext, utan det var mest detaljfrågor av flervalstyp där det gällde att välja det svarsalternativ som var mest rätt. Väldigt förvirrande och mycket svårt. Som jag misstänkte så var det just dessa delar som gick sämst. Frågor om nervimpulser på en kemisk/fysikalisk nivå samt mer molekylärbiologiskt inriktade frågor var de som jag klarade sämst. De frågor som gick bäst var de av mer medicinsk/klinisk karaktär. Avsnittet om knäts anatomi och knäskador fick jag full pott på. DSC01644 (640x425)DSC01645 (640x425) DSC01647 (640x425)DSC01648 (640x425)

I tisdags var jag ute på en praktikdag inom äldreomsorgen. Jag var på äldreboendet Mårtenslund i centrala Lund och följde med en undersköterska under hennes arbetspass. Syftet med praktikdagen var att få en inblick i ämnet basal omvårdnad. Tyvärr så gav inte dagen så mycket. Jag fick bara stå och titta på och kände mig mest obekväm/i vägen. Jag förstår att det inte är särskilt lätt för personalen släppa in en helt ny person i arbetet bara för en dag. Det är kanske inte heller rätt gentemot vårdtagaren att en helt främmande människa kommer in och hjälper till med morgontoaletten, men det kändes inte heller särskilt bra att bara stå och iaktta. Jag tyckte nästan synd om de gamla när jag som helt okänd för dem bara stod och tittade på när personalen tvättade, klädde på, matade m.m. Upplägget för dagen kändes inte särskilt genomtänkt och borde kunna förbättras.

Annons

2 reaktioner på ”Första tentan klarad

  1. Grattis! Måste kännas skönt att bli godkänd. Den här typen av prov (att välja bland givna svar) är så klart lättare att rätta…. Lycka till med fortsättningen av studierna!

    1. Tack! Det känns jätteskönt att ha klarat första tentan.
      Jag förstår att flervalsfrågor underlättar rättningsjobbet för lärarna, men frågorna blir så mycket mer komplicerade och testar endast extrem detaljkunskap, annars hade det ju blivit allt för lätt att identifiera det rätta svaret… Men, men det gick vägen ändå. Fick 72% rätt och det är jag ändå ganska nöjd med, med tanke på tentans upplägg.
      Kul att se att du följer mig via bloggen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.