Tandläkarbesök och sedering

Påskhelgen passerade snabbt och innehöll det mesta man kan tänka sig. Sol och snöstorm,  ledighet och studier, lite feber, mycket godis, och härligt umgänge med både familj och vänner. Påskafton firade vi hemma hos mamma och pappa i Vejbystrand där vi bjöds på en läcker påskbuffé.

En kul tradition är att måla äggen till påskbuffén.

I tisdags eftermiddag var jag och Oskar på specialisttandvården. Oskar har ju gått på tandläkarträning där under våren. Vi har kommit så långt att han nu självmant hoppar upp och sätter sig i undersökningsstolen. Senast vi var där lyckades tandsköterskan att under en kort sekund titta på några av tänderna och upptäckte då ett stort hål i en kindtand längst in i munnen. Så den här gången var även tandläkaren med för att försöka göra en mer grundlig undersökning och bedömning av hålet. Oskar som är extremt svårundersökt, inte gapar på beställning och är väldigt känslig för beröring i och omkring munnen, fick lugnande medicin inför undersökningen. Oskar sederades med midazolam som verkar relativt snabbt. Medicinen gjorde att han blev lite ”lullig” och avslappnad. Midazolam ger en svag sänkning av medvetandet, verkar ångestdämpande och muskelavslappnande. Midazolam kan även påverka minnet och ge tillfällig minnesförlust, vilket förhoppningsvis innebär att Oskar inte minns så mycket av den jobbiga undersökningen. För även om Oskar var sederad så kämpade han emot för kung och fosterland. Jag, tandläkaren och tandsköterskan hade fullt sjå med att hålla honom still i stolen. Personalen var verkligen jätteduktiga och gjorde allt de kunde för att lugna Oskar och orsaka så lite obehag som möjligt. De lyckades med att ta ett par röntgenbilder och de lyckades också lägga en  provisorisk fyllning i den skadade tanden. Efter sommarn blir det ny undersökning och behandling, men då under narkos på sjukhuset i Trelleborg. Till dess kämpar vi på med tandläkarträningen och tandborstningen. För Oskars skull måste vi se till att hans tänder hålls rena, men det är svårt när vi ser hur mycket han lider varje gång vi försöker borsta hans tänder.

Oskar busade runt i vilorummet tills medicinen började verka. Det gällde att passa honom för rätt som det var bar inte benen honom längre och han blev trött och dåsig.

För att kompensera den mindre roliga eftermiddagen i tisdags så passade vi på att göra något riktigt kul igår eftermiddag när vi alla var lediga. Det blev en tur till Hylliebadet och det kan jag säga, uppskattades av barnen. De älskar att bada. Oskar hade inte ens tid för en kort fikapaus när vi var där utan han ville bara bada hela tiden. Det var första gången vi var där och det nya badhuset kändes väldigt fint och fräscht. Det var lugnt och skönt, och inte särskilt mycket folk. Badets familjedel passade oss perfekt. Selma vågade åka vattenrutschkanorna. Det var första gången någonsin för henne i en vattenrutschkana och hon tyckte det var jätteroligt!

I den gula vattenrutschkanan åkte men i gummiringar. Riktigt skoj!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.