Antikroppstestning

Nu har egentligen höstterminen på universitetet startat men jag är fortfarande ledig från studierna eftersom jag har fått tillgodoräkna mig motsvarande kurs från apotekarprogrammet. Nästa kurs som jag ska läsa börjar först den 5 oktober. Därför har jag hoppat in som timanställd på Capio Citykliniken för att hjälpa till med antikroppstestning för Covid-19. Testerna görs på uppdrag av region Skåne och erbjuds till en kostnad av 200 kr till alla över 18 år som är folkbokförda i Skåne och som har bank-ID. Testet är ett blodprov som tas i armvecket och som sedan analyseras på ett laboratorium i Stockholm. Med hjälp av testet kan man få svar på om han har antikroppar mot coronaviruset vilket då innebär att man varit smittad med viruset. Testet ger inte svar på om/hur länge man är skyddad mot Covid-19.

Testningen går verkligen på löpande band. Jag har patienter inbokade var 7:e minut och det har verkligen varit fullt upp hela veckan. På sju minuter ska jag hämta in patienten från väntrummet, be om legitimation, registrera patienten i datorsystemet, skriva ut en etikett till provröret, skicka iväg en elektronisk remiss till laboratoriet, be patienten sättas sig ner och dra upp tröjärmen, ta på mig handskar, titta och känna på patientens kärl i armvecket och hitta en lämplig ven att sticka i, sprittvätta huden, sätta på stasbandet runt armen, öppna upp en förpackning med steril nål, sticka och fylla ett rör med blod, sätta på plåster, informera om när och hur provsvaret kommer, klistra på etikett på provröret, vända provröret tio gånger innan det sätts i provrörsstället, sprita av stol, stasband och arbetsytan och slutligen lägga fram nytt material till nästa patient. När proverna vilat i minst tio minuter ska de placeras i en centrifug och centrifugeras i tio minuter innan de packas ner i transportlådan. I torsdags var min kollega sen och första halvtimmen arbetade jag ensam. Jag fick upp ett snabbt tempo och hann dubbla antalet provtagningar, dvs 8 patienter på 30 minuter! Provtagningsrummet ligger längst bort från väntrummet, så bara genom att hämta in varje patient kommer jag lätt upp i 10 000 steg om dagen!

Jag har tagit flera hundra blodprov under de sex dagar jag arbetat hittills så nu har jag verkligen tränat upp min förmåga att sticka. De första dagarna fick jag då och då be om hjälp när det kom personer som var svårstuckna, men nu har jag lärt mig att hitta blodkärlen även om de inte syns och även lärt mig att sticka i handryggen om kärlen i armvecket inte går att sticka i. Det är faktiskt riktigt kul att ta blodprov!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.