Urologi

Min första kliniska placering (”praktikplats”) den här terminen är på Urologen. Jag har avverkat den första av två veckor och måste medge att urologi verkligen överträffat mina förväntningar. Jag hade en bild av att urologi mest handlar om ”gamla gubbar med prostatabesvär”. Men det innefattar så mycket mer. Och jag trodde inte att det skulle vara så kul och spännande att vara på operation som det faktiskt är.

Urologi handlar om sjukdomar/tillstånd i urinvägarna hos både män och kvinnor, samt sjukdomar/tillstånd i de manliga könsorganen. Några exempel är njurcancer, njursten, cancer i urinblåsan, urininkontinens, stenar i urinblåsan, vattenkastningsbesvär, godartad prostataförstoring, prostatacancer, testikelcancer m.m.

I måndags började vi med introduktion och rundvisning. Urologen på Sus ligger här i Malmö så även lundastudenterna gör sin urologiplacering här. Första dagen fick vi träna på att sätta kateter och undersöka prostata på docka.

Veckan har varit blandad med teori och praktik. Jag har varit på både urologmottagningen och operation här i Malmö men också en dag på lasarettet i Landskrona. Det var verkligen skillnad att vara på ett mindre sjukhus, så mycket trevligare. Jag gick bredvid en fantastisk läkare som tog så väl hand om mig. Jag var med på fem olika operationer, bl.a. två blåscanceroperationer. Man går in med tunna instrument, inklusive en kamera, via urinröret och hyvlar bort tumörerna inne i urinblåsan. Det hela syntes väldigt snyggt på en bildskärm i operationssalen. Patienterna skulle ha kateter efter operationerna och de fick jag lov att sätta. På operationsavdelningen i Malmö fick jag bl.a se hur man skjuter sönder blåsstenar med laser och på mottagningen träffade jag patienter som genomgår olika urologiska utredningar. Det är väldigt omväxlande och givande att få vara med på operation och att även träffa patienter på både avdelningen och mottagningen. Nu förstår jag varför så många läkare lockas av kirurgi och tycker det är den bästa specialiteten.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.