Det gror och växer

Jag och Selma fortsätter med vår frösådd och förkultivering av plantor som förhoppningsvis ska ge skörd i sommar. Det är ett roligt projekt att följa och just nu är det mycket som växer så det knakar. Så i lördags hade vi stor omplantering till större krukor. Nu börjar det blir riktigt trångt i våra söderfönster och det känns nästan som att vi bor i ett växthus. Naturen är så fascinerande. Lite jord, vatten och solljus så utvecklas det lilla fröet till en stor planta. Nästan som trolleri!

Vi startade i början av februari med att så körsbärstomater, paprikor och solrosor. Tomater och solrosor är väldigt tacksamma för otåliga små trädgårdsmästare. De gror lätt och växer fort. Även luktärter gror snabbt och lätt och doftar så gott när de slår ut så det har vi också sått. De tänker vi låta klättra på solrosorna.

Paprikorna tog lång tid på sig att gro. Just som vi gett upp hoppet och köpt nya paprikafrön för att börja om, så tittade de upp ur jorden. De växer inte så snabbt men har utvecklats till fina kraftiga plantor.

Samtidigt som jag köpte nya paprikafrön kunde jag inte motstå att köpa smultronfrön som Selma så gärna ville ha. Tänk att kunna plocka solvarma smultron i sommar och trä på strå. Men om paprikorna växer långsamt så är det inget mot smultronen. De gör sig ingen brådska utan tar det hela med ro.

När vi för tre veckor sedan åkte till Blomsterlandet för att fylla på förrådet av krukor och jord och även för att köpa lite vårblommor kunde vi inte motstå en titt bland alla fröer. Selma övertalade mig att köpa gurkfrön och vattenmelonfrön. Jag måste dock erkänna att jag inte var särskilt svårövertalad. Är man av det otåliga slaget så kan dessa frön varmt rekommenderas. De grodde på bara några dagar och växer rekordfort.

     

För tre veckor sedan testade vi att direktså sallad utomhus i en av våra pallkragar. Men sedan kom en rejäl köldknäpp med minusgrader flera nätter i rad.  Så igår tänkte vi så om salladen, men till vår stora förvåning så har den börjat att gro trots kylan.

Däremot satte vi potatis igår, samt sådde morötter, dill och gräslök. Jag tycker egentligen att potatis tar för stor plats i vår lilla trädgård. Men Selma insisterade på att vi måste ha potatis, för hon tycker det är så roligt när det är dags att gräva upp dom. ”Det är som att gå på skattjakt och gräva efter en skatt” säger hon. Så mormor och morfar kom till undsättning med ett dussin sättpotatis till Selma. Lite ringblomsfrön och malvafrön har vi också strött ut i trädgården.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.